Az igazi veszélyt nem a demagógok, hanem a kemény jobb jelenti

HírKlikk 2023. szeptember 15. 19:40 2023. szept. 15. 19:40

Orbán Viktor a guru a többi populista-nacionalista számára a földrészen, aki következetesen gátolni igyekszik az EU reformját. Képzeljük el, mi lenne, ha további szövetségesei lennének! – írja vezércikkében a The Economist annak kapcsán, hogy azt tanácsolja a földrész liberálisainak: találjanak ki jobb módszereket a demagógok ellen, mert a kontinensen az igazi veszélyt a kemény jobb jelenti.

A démonizálás nem vált be, a szélsőjobb kísérti Európát. És jövőre előretörhet az EP-választáson. Nem arról van szó, hogy a fasiszták lerohannák a földrészt, de az új jobboldal nagy kihívást jelent. Ha rosszul kezelik, az megmérgezheti a politikát, elriaszthatja a szavazópolgárok jelentős részét. Az volna a legcélravezetőbb, ha részt kapnának a kormányzati felelősségből, mert akkor nem radikalizálódnának annyira – mutat rá előfizetői számára elérhető írásában a The Economist.

Az új hullám három alapvető tényezőben különbözik az eddigi irányzattól: továbbra sem kér az idegenekből, de a Brexit tapasztalatai alapján, már nem annyira ellenséges az unióval, illetve az euróval szemben. A 27 tagállam közül 15-ben legalább 20 százalékos a támogatottsága. Végül pedig nő a tét, mert a háború még inkább szükségessé teszi a keleti bővítést, beleértve Ukrajnát. Ehhez azonban áramvonalasítani kell a szervezet működését.

A szélsőjobb ma már olyan befolyásos, hogy nem célravezető ellene az eddigi karantén. Oda kell figyelni az emberek egyötödének akaratára, különben a demokrácia látja kárát. De ezeket a pártokat csak különleges óvintézkedések mellett szabad bevonni a döntéshozatalba. Ki kell jelenteniük, hogy lemondanak az erőszakról, és hogy tiszteletben tartják a jogállamot.

A nagy pártoknak ugyanakkor javítaniuk kell saját kommunikációjukon, illetve a lemaradottak helyzetén. A szélsőjobb részben éppen azért tudott feljönni, mert a közép kudarcot vallott.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom