Az Igazságos megjavította a jobboldali sajtót

Föld S. Péter 2019. február 7. 06:52 2019. feb. 7. 06:52

Nagyon megmérgesedett az Igazságos, amikor megtudta, hogy nem jók azok az újságok, amiket olvasni szokott. Igénytelenek és színvonaltalanok, bezzeg a másik oldalon jobban írnak, érdekesebben. De még ennél is jobban bántotta az Igazságost, hogy azok, akiket ők nem kedvelnek, hitelesebbek, mint azok, akiket szeretnek.

Tessék minálunk is olyanokat írni, amik érdeklik az embereket. Ez volt az első gondolata az Igazságosnak, és nagyon örült, hogy hiába nem mai gyerek, néha még neki is eszébe jut valami eredeti.

Vagy legalábbis olyan, ami annak látszik. Merthogy a gondolat, miszerint tessék minőséget produkálni, már néhai Zsdanov elvtárs fejéből is kipattant. Zsdanov elvtárs, aki nem emlékezne rá, Sztálin elvtárs kulturális ügyekben illetékes jobbkeze volt. Ő mondta anno, mert hát mikor máskor mondta volna, hogy „Írók, alkossatok remekműveket”.

Szólt is az egyik illetékes emberének az Igazságos, hogy lépjen az ügyben. Mert az tűrhetetlen, hogy a polgári oldalon analfabéták írják a sajtót. Nem azzal van a baj, hogy hazudnak, hanem, hogy senkit nem érdekel, amit írnak. Ezért van, hogy az övéik a Népszavát olvassák, az Élet és Irodalmat, a Magyar Narancsot, és nem az Origóval kezdik a napot, hanem az Index-szel.

Először a Varga Istvánt kellett lapátra tenni. Mindenki belepisil a medencébe, de ez a Varga a trambulinról brunyált bele.

El is terjedt a polgári oldalon, hogy az Igazságos azt szeretné, ha mostantól érdekesen és hitelesen írnának. Tetszett nekik, mint ötlet, csak az volt a baj, hogy nem tudták, hogyan kell. Még sosem csináltak ilyet, nem volt benne gyakorlatuk, mondjuk ki őszintén. Idáig mindig megmondták nekik, hogy mit kell írni, leírod baszki, hogy Soros, odatolod mellé hatszor, hogy migráns, és már kész is az újságcikk.

Ezzel párhuzamosan szóltak a Kocsis Máténak, hogy nyugtassa meg az állományt: mondja el nekik, hogy nem velük van a baj, hanem az olvasókkal, akik még nem nőttek fel a polgári oldal újságíróihoz.

Az Igazságos közben tovább törte a fejét, mert a jó hadvezér már csak ilyen: néhány lépéssel mindig a serege előtt jár. Kár, hogy a Habony Árpádot kegyvesztetté tettem, gondolta az Igazságos, most biztosan volna valami jó tanácsa. De aztán rájött, hogy neki is van saját gondolata, nem kell hozzá se Habony, se Finkelstein.

Így is történt. A Magyar Időket átneveztette Magyar Nemzetté, amitől varázsütésre érdekesebb és hitelesebb lett minden, amit Igazságosék írtak. Meg is üzenték az olvasóknak, hogy ne fáradjanak az ellenzéki sajtó olvasásával, ott van a Magyar Nemzet, mostantól az fogja őket érdekelni.

Egyszerű ez, mint a faék. Dajcstomival szólva: Ennyi.