Az innováció a magyar versenyképesség kulcsa

HírKlikk 2024. október 28. 17:25 2024. okt. 28. 17:25

Az innovációt nevezte ki a magyar versenyképesség kulcsának a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára hétfőn Debrecenben, a Hajdú-bihari Kereskedelmi és Iparkamara „Innováció a kkv-szektorban" című fórumán tartott előadásában.

Bódis László arról beszél, hogy a gazdaság versenyképességét tekintve, Európa lemaradóban van az Amerikai Egyesült Államokhoz és Kínához képest.

Kiemelte: fontos ennek a folyamatnak a megfordítása, ezért van helyette a magyar kormány a fél éves soros elnökség fókuszában az európai versenyképesség ügyét.

A helyzet súlyosságának alátámasztására Bódis László megemlítette, hogy míg 2000 körül 17 volt az Egyesült Államok és az európai gazdaság GDP-je közötti különbség, ma már ez 30 százalék. Akkor 2004-re számos országgal bővült is az unió.

Ismertetése szerint 1995-ben az európai országok egy főre jutó termelése 95 százalékos volt az Egyesült Államok termelésének, vagyis annyi hozzáadott értéket termeltek Európában, ma 80 százalékos az átlagos termelés.

A helyettes államtitkár ennek egyik okaként jelölte meg, hogy a világ 50 legnagyobb tech-vállalatából csak négy található Európában. Kontinensünk még mindig a gyógyszeripar és a járműipar jár élen a kutatás-fejlesztésben az első, az Egyesült Államokban a technológiai cégek a legnagyobb innovátorok – mutatott rá.

A finanszírozási kihívások között említette Bódis László, hogy a globális kockázati tőke 52 százaléka az Egyesült Államokban, 40 százaléka Kínában van. A csak 5 százalékos technológiai innováció lemaradóban van Európában..

A hazai gazdasági háttérről szólva azt emelte ki, hogy a GDP 58 százalékát állítják elő a magyar tulajdonú vállalatok előtt, 42 százalékot Európában a multik, ezzel az utolsó harmadban vagyunk. Az itthon megtermelt jövedelem egy része, a GDP 4 százaléka, mintegy 3000-3200 milliárd forint minden évben elhagyja Magyarországot – fejtette ki.

A célként a hazai tulajdon legfontosabb megerősítését jelölte meg a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy ezt szolgálja a Demján Sándor program is.

A megoldás az – hangoztatta, hogy felmérések szerint az innovatív vállalatok 58-as innovációs programjában több mindent előadtak, mint a többiek és két és félszer több munkaerőt foglalkoztatnak.

A Neumann János programban azt a célt tűzték ki, hogy a jelenlegi 34. helyről Magyarország 2030-2040-re jusson el a tíz leginnovatívabb európai ország közé – mondta. Felsorolása szerint az innovációs stratégiai fókuszterület a digitális átállás, az egészséges élet, a zöld átállás, valamint a biztonság-védelem területe.

Bódis László a versenyképesség javításának lépéseit az exportképes kkv-k megerősítését, az új, gyors növekedésű technológiai vállalatok létrejöttének elősegítését és a modern technológiákat alkalmazó mikro-, kis- és középvállalkozások arányának növelését jelölte meg.

Ezt a célt segítik a Nemzeti Innovációs Ügynökségben, amelyet egyrészt a kkv-knak hirdettek meg, másrészt a nagyvállalati együttműködést ösztönzi – hangoztatta az innovációért felelős helyettes államtitkár a debreceni fórumon.

A tanácskozás további előadói részletesen ismertették a kkv-k új pályázati lehetőségeit.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom