Az MNB legfrissebb Inflációs jelentése

HírKlikk 2020. szeptember 24. 16:30 2020. szept. 24. 16:30

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Inflációs jelentése szerint, az infláció éves mértéke 2022-ben eshet vissza három százalékra. Idén és jövőre még kevéssel meghaladhatja a 3,5 százalékot; a gazdaság teljesítménye is 2022-re térhet vissza a korábbi szintre. Addigra csökkenhet a GDP-arányos államadósság 70 százalékig, a munkanélküliségi ráta is ekkorra mérséklődhet ismét négy százalékra.

Balatoni András, az MNB költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának vezetője az előrejelzéshez a jegybank online sajtótájékoztatóján hozzáfűzte, hogy a 2021-es inflációt az olaj árának alakulása jelentős mértékben befolyásolhatja. Idén a pénzromlást a koronavírus miatti szokatlan keresleti-kínálati viszonyok alakítják. Korábban például – mint mondta – a nyár eleje jellemzően nem volt átárazási időszak, most viszont az idegenforgalmi szolgáltatók áremelései erősítették az inflációt. Az év hátralevő részét viszont a vártnál erősebb dezinflációs hatások határozhatják meg.

A háztartások óvatosabbak, a megtakarítások jelentősége felértékelődik, emiatt a belső fogyasztás csökken, és a nemzetközi szintű visszaesés miatt, a külső inflációs környezet is gyenge. A piaci szolgáltatások árazása a korábbi válságok tapasztalatai alapján jelentős, egy-másfél éves késéssel követi a gazdasági folyamatokat, a belföldi árak tehát elhúzódva mérséklődhetnek – tette hozzá.     

A vállalatok a járvány első hulláma miatt, még inkább csak elhalasztották, most viszont a bizonytalan jövedelmezőség miatt, egyre többen el is vetik a tervezett fejlesztéseket – mondta. Emiatt idén a cégek hitelfelvételei is mérséklődnek, a hiteldinamika 2022-re állhat helyre – bár a beruházásokban már jövőre gyors visszapattanás várható.

Az igazgató szerint, a foglalkoztatás pályája hasonlóan alakulhat, hiszen az év első felében a munkaadók a rövidebb munkaidőben látták a megoldást, ám a következő hónapokban egyre több elbocsátással is számolni kell. A mélypont 2021 elején várható, öt százalékot rövid ideig meghaladó munkanélküliséggel, ami 2022-ben újra négy százalékra mérséklődhet.

A háztartások reáljövedelme idén csekély mértékben csökkenhet, de a versenyszférában továbbra is jelentős, éves szinten bruttó hat-hét százalékos béremelkedés várható. A fogyasztás ennek ellenére visszafogott marad, ami nem csak az inflációt, hanem a felzárkózást is akadályozza – emelte ki az igazgató. Különösen kedvezőtlennek nevezte, hogy a Magyarország számára kiemelkedően fontos autóipart, és a régiós összevetésben ugyancsak jelentős idegenforgalmat is visszaveti.

A kereslet visszaesését az igazgató főképp a külső piacok megtorpanásának tulajdonítja, hiszen az adatok szerint, a kilábalás világszerte nehezebb, mint gondolták, az eurózóna országai pedig a legfrissebb előrejelzés alapján, 2022-ben sem érik el 2019-es teljesítményüket. Magyarország kilátásai ugyanakkor a jegybank szerint, kedvezőbbek a következő két évben, mivel a GDP csökkenése, illetve növekedése addig is két-három százalékponttal lehet kedvezőbb az uniós átlagnál – közölte.

Balatoni András a tájékoztató végén megerősítette, hogy az MNB-nek árfolyamcélja továbbra sincs, ezért a monetáris eszközöket nem a forint mozgásához, hanem az infláció alakulásához igazítja.     

Baksay Gergely közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgató hozzáfűzte, hogy az MNB a hitelmoratóriumot tartja a válságra adott legsikeresebb intézkedésnek. Annak célzott alkalmazásával szerinte 2021-ben is érdemes segíteni a vállalkozások közül azokat, amelyek hosszabb távon életképesek lennének. Hozzátette azt is, hogy a járvány számos hatása nem átmeneti, ezért a koronavírus utáni korszakra nem pusztán válságkezeléssel, hanem átfogó változás-menedzsmenttel kell készülni.   

Forrás: MTI/Hírklikk