Az MSZP felszólítja a Kúriát a devizahiteles fogyasztóvédelmi szabályok betartására

HírKlikk 2019. július 15. 15:02 2019. júl. 15. 15:02

„Az Európai Unió fogyasztóvédelmi szabályait kell érvényesíteni” deviza-károsult honfitársaink érdekében – jelentette ki a Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start műsorában ismertetve az MSZP követelését, amely mellé immár a DK is csatlakozott.

Az MSZP a devizahitel-károsultak érdekében felhívja a figyelmet az Európai Unió 1993-as fogyasztóvédelmi jogelvére, amely kimondja, hogy nem lehet egyoldalúan az adós kárára értékelni azon körülményeket, amelyekre az adósnak nem volt semmilyen ráhatása, vagy amelyek tekintetében őt megtévesztették. A szóban forgó hitelek árfolyamkockázatai pedig ilyen körülmények voltak, és ezt a Kúria mostani állásfoglalása szerint mégis „egyetlen egy embernek kellett volna tudni, az az adós” - ismertette Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start c. műsorában hétfő reggel.

„Ne higgyük el a jegybanknak, hogy ő nem tudja, hogy merrefelé fognak mozogni a devizák. És éppen ezért egy új banki elszámoltatási törvénnyel rendezzük ezt, hogy ne kelljen pereket indítani.”- tette hozzá. Mindezek figyelembevételével, a Kúria állásfoglalása nincs összhangban az Európai Unió jogelveivel akkor, amikor ezekben a perekben a szerződések egyszerű módosításait irányozza elő. Csak a Kúriánál, a legutolsó adat szerint közel 600 per várakozik – közölte Szakács. Kérdésre válaszolva azt is megerősítette, hogy ezek mind olyan családok ügyei, akik napokon belül az utcára kerülhetnek és olyan perekben, amelyekben előbb-utóbb úgyis a bank nyer. 

Az MSZP szerint a Kúria jelenlegi állásfoglalása szerint nem szolgálja hatékonyan ezen ügyek megoldásának érdekét, „a jogkövetkezménynek nem ennek kellene lenni, hanem, hogy visszaállítják az eredeti állapotot”- mondta az MSZP elnökhelyettese. Szakács László egy példát is említett: „Volt olyan szerződés, amiben nem volt bent a teljes hitelmutató, és a bíróság azt mondta, hogy: semmi gond, akkor beleírjuk. (…) Csináljunk úgy, mint hogyha forint hitelt vett volna fel, forint kamattal...”

A hitelkárosultak megoldatlan helyzete és ezen jogelvek alapján az MSZP azzal fordul a Kúriához, hogy függessze fel jelenlegi, szerződésmódosító állásfoglalását és ezzel párhuzamosan kezdeményezi, hogy „egy új banki, elszámoltatási törvény rendezze ezt a kérdést” – mondta Szakács, mely egyidejűleg már megfelel az Európai Unió 1993-es fogyasztóvédelmi jogelveinek ezekben az esetekben és a magyar állampolgárok védelme érdekében hosszú távon is.

Az elnökhelyettes az aktuális sajtóhírek kapcsán az MSZP több gazdaságpolitikai célját is megfogalmazta. Budapest kapcsán beszélt a közlekedésfejlesztés racionalizálásáról is: „Ha Budapest 20 milliárd forint adót fizet be 1 nap alatt, akkor miért kell a 4-6-os villamos vonalát feltúrni évente, hiszen az is pontosan 20 milliárd forintba kerülne, hogyha végig megcsinálnák.”

A nagyértékű ingatlanadókkal kapcsolatban kifejtette:„Meg kell mondani, hogy milyen értékű ingatlanok fölött kell kivetni az ingatlanadót. Ebben, úgy gondolom, hogy a NER-lovagok elég rendesen benne vannak. Én úgy gondolom, hogy ha Budapestnek egy másik fejlődési irányt akarunk adni, és hogyha Budapesten egy sokkal kiegyenlítettebb, társadalmat, lakosságot szeretnénk, ahol mindenki egyenlő esélyekhez jut, és mindenki, akinek több van, az többel járul hozzá a közöshöz, én azt gondolom, hogy ez egy rendes, olyan baloldali program, amelyet mi tudunk támogatni”.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP kormányra kerülése esetén hogyan rendezné a nyugdíjakat, Szakács a következőket mondta: „A nyugdíjszámításnál az MSZP visszatérne a svájci indexálásra, ez a mai állapotok szerint azt jelentené, hogy a kormány által bejelentett 2,7-2,8% helyett 7 százalékos nyugdíjelemelés járna a nyugdíjasoknak, ami azt jelenti, hogy az inflációval illetve a gazdasági teljesítménnyel együtt növekednének a nyugdíjak. Ez sokkal igazságosabb, mint a jelenlegi” – tette hozzá a párt elnökhelyettese.

Forrás: Hírklikk