Az MSZP szerint sokkal többet kell tenni a koronavírusra való felkészülésben

HírKlikk 2020. március 5. 13:40 2020. márc. 5. 13:40

Jelentős kérdéseket, félmegoldásokat hagyott maga után a Nemzetbiztonsági Bizottság ülése a koronavírus-ügy és a menekültügy kérdésében, jelentette Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

Elégtelen a szűrés és a tájékoztatás is: ez derült ki a hazánkban tartózkodó iráni fertőzöttek kapcsán. „A Nemzetbizottsági Bizottság ülésén sem volt időben jelzés, hogy már vizsgálnak két fertőzött iránit” – mondta el Harangozó Tamás, hozzátéve, hogy a hőmérős módszert sokkal intenzívebben kéne használni.

Felhívta a figyelmet, hogy más hibákat is vét a kormány. „Az elmúlt napokban világossá vált, hogy más országok tömegesen állították le az Iránnal való közvetlen légi kapcsolatukat, így akadályozva, hogy Iránból rájuk is átterjedjen a kór. Közben Iránból elképesztő hírek jönnek: a mai napon azt jelentették be, hogy 300.000 katonát és civilt mozgósítanak, hogy egyáltalán valamit kezdjenek ezzel a helyzettel, és 27 parlamenti képviselő is koronavírusos már – néhány hét leforgása alatt. Tényleg őrület, ami Iránban uralkodik” – tette hozzá.

Elmondta, a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén szóba került még a török elnök-diktátor, Erdoğan politikája is. Az elnök a menekülteket Európa felé nyomja. „A fideszes képviselőtársunktól innen is csak azt tudnánk kérdezni,” – mondta Harangozó – „hogy akkor a miniszterelnök, az ő pártelnöke, vajon, ha olyan nagyon befolyásos nemzetközi politikus, és szemmel láthatóan olyan óriási stratégai szövetségese és mintegy barátja Erdoğannak, akkor miért nem veti latba óriási tehetségét, és miért nem próbálja elérni, hogy ezek az emberek ne induljanak el”?

„Egy koronavírus-járvány közepén százezreket elindítani háborús bűnnel felérő dolog, mert ezek az emberek ki vannak téve annak, hogy maguk is megfertőződjenek, meg annak is, hogy így akár ők maguk is fertőzzenek, vagy pánikot keltsenek, ez még plusz ahhoz jön, amilyen sorsuk van” – ismertette az MSZP álláspontját.

„Erről sem kaptunk tájékoztatást, csupán a sajtón keresztül annyit lehet tudni, hogy a jelenlegi magyar miniszterelnök beszélt Erdoğannal, aki őt tájékoztatta arról, hogy mit lépett” – kritizálta a kormányt a szocialista politikus.

Harangozó elmondta, pártja álláspontja szerint, mire kéne sokkal jobban figyelni. „Amennyiben a magyar határra több százezer menekült érkezik, akkor rendőröket és katonákat kell tömegesen a határhoz küldeni. Ha egészségügyi veszélyhelyzet keletkezik Magyarországon, akkor ugyanezeket a rendőröket és katonákat kéne a magyar lakosság védelmében bevonni. Ilyenkor az ő feladatuk, hogy betegeket szállítsanak, orvosokat szállítsanak, ilyenkor a katonák, rendőrök átállnak a polgári védelmi funkcióba. Ez egy nagyon komoly probléma” – vetítette előre a baljós forgatókönyvet az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Forrás: Hírklikk