AZ MSZP társelnöke bepereli az Európai Bizottságot

HírKlikk 2022. január 11. 08:08 2022. jan. 11. 08:08

„Nem gondoltam volna, hogy közpénzeket érintő közérdekű adatokért nemcsak az orbáni Magyarországon, hanem uniós színtéren is pereskednem kell. Az Európai Bizottság falazása azonban megerősített abban, hogy az Élios-ügyben született OLAF-jelentés kiadásáért érdemes erőfeszítéseket tennem” – ezzel indítja legfrissebb Facebook-posztját Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

Érthetetlen, hogy miért falaz az Európai Bizottság ebben az ügyben” – szögezi le a szocialista politikus a közösségi oldalán megjelent írásában, amelyből megtudhatjuk, mi vezette ehhez a szokatlan lépéshez. Az ok az orbáni maffiaállam egyik szimbólumává vált ügye, a hírhedt Élios-ügy, amelynek kapcsán több mint tízmilliárd forintnyi közvilágítási pályázati közpénz korrupt eltüntetéséről írt a sajtó, és közvetlenül a miniszterelnökig értek az ügy szálai. Hiszen Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt az ügy főszereplője.

Mint Tóth Bertalan emlékeztet rá: az ügy  dokumentumait a mai napig nem ismerjük teljes egészében, de még augusztus végén az Európai Bíróság úgy döntött egy magyarországi civil aktivista által indított perben, hogy nem tagadható meg az OLAF, Európai Csalásellenes Ügynökség Élios-ügyre vonatkozó aktáinak kiadása, miután az adatkiadás folyamatban lévő hatósági eljárási érdekeket sértene, így hozzáférhetővé kell tenni a dokumentumot.

Tóth Bertalan szeptemberben kezdeményezte az akták kiadását, mondván: „Derüljön ki, hogy az Orbán-klán lenyúlásai között is kiemelkedő jelentőségű ügyben már az OLAF jelentése is igazolja, amit addig csak sejtettünk: tolvajok!

Az Európai Bizottság azonban először meghosszabbította a kérelme elbírálására rendelkezésére álló határidőt, majd hallgatólagos határozattal elutasította azt. Nos, hát ezért nyújtott be keresetet a szocialista politikus a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz.