Az MSZP vezetői részt vesznek a Finn Szociáldemokrata Párt kongresszusán

HírKlikk 2023. szeptember 1. 20:18 2023. szept. 1. 20:18

Az MSZP társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, valamint Harangozó Gábor alelnök az MSZP testvérpártja, a Finn Szociáldemokrata Párt kongresszusán vesznek részt. Pénteken a párt új elnökének Antti Lindtmant választották, aki a volt miniszterelnököt, pártelnököt, Sanna Marint váltotta. Az MSZP nevében a társelnökök személyesen is gratuláltak, és sok sikert kívántak az új elnöknek.

Lindtman a Finn Szociáldemokrata Párt előtt álló legnagyobb kihívásnak azt tartja, hogy megállítsák a jobboldalnak a finn társadalom egységét széttörő szándékát. Legfontosabb feladatuk, hogy megerősítsék a finn szociáldemokrata jóléti modell melletti kiállást, amely az egyik legjelentősebb finn világsiker, és amire a szociáldemokratáknak büszkének kell lenniük mindenütt a világon. Ez biztosíthat újra fényes jövőt – tette nyomatékossá a pártelnök. Ezért kell élesen szembe helyezkednünk a jelenlegi jobboldali kormány jóléti társadalmat leépítő intézkedéseivel szemben – hangsúlyozta.

„A Magyar Szocialista Pártban mi is mélyen hiszünk abban, hogy hazánk az északi államokhoz hasonló jóléti modell megvalósításával lehetne újra sikeres. Egy olyan Magyarország megteremtése a célunk, amelyben a jóléti államokra jellemző magas fizetések, kiváló minőségű állami szolgáltatások, mint az ingyenes oktatás és egészségügy teszi elégedetté és jól teljesítővé a munkavállalókat, miközben a gazdaság erre alapozva válik tudásalapúvá, és valóban versenyképessé" – hangsúlyozták a szocialisták a közleményükben. 


Hozzátették: ennek a modellnek az iskolapéldája Finnország, ahol a finn oktatási rendszer sikerességéről is folytattunk megbeszéléseket szakértőkkel. Továbbá a SAMAK (Északi Országok Szakszervezeti Szövetsége) főtitkárával megbeszélést folytattunk arról is, hogyan lehet elérni, hogy az Európán kívülről beáramló vendégmunkások ne törjék le az adott ország polgárainak béreit, és ne rontsák a munkakörülményeit.