Az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kórházi ágyak kiürítése miatt

HírKlikk 2020. május 26. 12:55 2020. máj. 26. 12:55

Nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem – írta kedd délelőtti Facebook-posztjában Tóth Bertalan. Ezért az MSZP a kórházi ágyak kiürítése miatt, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, még április 20-án küldte el a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatos kérdéseit az operatív törzsnek, miután a kórházak közölték, hogy – bár minden adat a rendelkezésükre áll, és arról naponta tesznek jelentést az operatív törzsnek – nem nyilatkozhatnak.

Az MSZP elnöke a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében most közölte: egy hónapig üldögéltek a levelén, pedig még Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is úgy nyilatkozott április 27-én, hogy a kérdései nem bonyolultak, a kért adatokból semmi sem titkos, és személyesen garantálja, hogy megkapja őket. Rétvári Bence államtitkár pedig – aki a válaszlevelet jegyzi – az Országgyűlés népjóléti bizottságának április 28-i ülésén jelentette ki, hogy „természetesen” választ fog kapni a levelére.

Tóth Bertalan kiemeli: Rétvári levelére nehéz szavakat találni, érdemi válasz nincs benne egyetlen kérdésre sem, de ahogyan fogalmaz, „Minden olyan állítást visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna.” „Talán a dühítő szó írja le legjobban az érzéseimet, amikor ezeket a cinikus sorokat olvastam” – írta az MSZP elnöke, és bejelentette: „ezek a kérdések nem maradhatnak megválaszolatlanul, nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem, ezért az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.”