Az oktatásirányítók már előre mossák kezeiket

Lendvai Ildikó 2020. augusztus 18. 20:52 2020. aug. 18. 20:52

Tegnap este az iskolák megkapták az előírásokat járványügyi teendőikről. Míg korábban az oktatásirányítás még egy krétát is alig engedett nekik önállóan megvenni, most rájuk ruházna minden felelősséget és teljesíthetetlen feladatot.

A kiadott járványügyi protokoll szerint, az iskoláknak gondoskodniuk kellene a gyerekek közti másfél méteres távolságról. Ennek érdekében, vigyék ki a tanteremből a fölösleges bútorokat, a tornaórán ne végeztessenek érintkezéssel járó gyakorlatokat stb.

Csupa remek ötlet. Úgy nézem, a humán tárcánál még senki sem látott átlagos tantermet vagy menzát. Akármit visznek ki onnan (könyörgöm, mit vihetnének?), teljes létszámnál nem lesz meg a másfél méter. De a menzán is csak akkor, ha reggeltől estig ebédeltetnek. A tornatermi öltözőkről nem is beszélnék.

Persze, elvileg lehetne osztott osztályokkal, esetleg több műszakban dolgozni. Ha... Ha volna elég terem, ha volna elég pedagógus (a normál működéshez is 2000 hiányzik), ha túlórapénzt adnának. Ha volna differenciált elképzelés a kis elsősökre és a középiskolásokra. Ha a csoportbontás érdekében szabadna csökkenteni az óraszámot, és ha kell, a nagyobbaknál „hibrid" oktatást alkalmazni, kombinálni a tanórát és a digitális feladatokat, mint Ausztriában.

Ha ehhez a rászorulókat ellátnák eszközökkel. Ha a leghátrányosabb helyzetű falvakba küldenének pedagógiai asszisztenseket, több családgondozót. Ha a köztévé a kismillió csatornájával az agymosás helyett, az értelmes oktatásba épülne be szervesen.

De ezekről egy árva szó sincs az utasításokban.

Örülök, hogy a bezártság után, iskolába járhatnak a gyerekek. Ideje volt. Társak, barátok, közös személyes élmények nélkül nem lehet felnőni. Szerintem már ők is örülnek, még ha eddig nem is imádták a tanulást. De az nem járja, hogy a magas hivatal csak a teljesíthetetlen parancsokat adja, a balhét meg vigyék el a pedagógusok.

Mintha az oktatásirányítók félreértenék a járványügyi tanácsot a kézmosás hasznáról. Ők már előre mossák kezeiket. Hiszen mindent olyan szépen előírtak!