Az OLAF-nál a Fidesz-közeli gigakartell ügye

HírKlikk 2020. február 26. 10:24 2020. feb. 26. 10:24

Vizsgálatot indított – Hadházy Ákos független képviselő bejelentésére – az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a 2015-ös magyar egészségügyi óriáskartell ügyében – tudta meg a 444.hu.

A hírportál emlékeztetett rá: a magyar Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ugyan rekordméretű, 1,6 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellben részt vevő cégekre, így a Siemensre, a GE-re és a Philipsre, ám ez a bírságösszeg eltörpült a kartellező cégek által lenyelt, akár 6,5 milliárd forintnyi uniós pénzhez képest. Az eljárás során, volt olyan cég, mint a Siemens, amely „együttműködő magatartása” miatt, 70 százalékos bírságcsökkentést kapott.

Emellett a GVH a vizsgálat elején még úgy vélte: a 2015-ös kartellt – amellyel a nagy cégek leosztották egymás között a magyar egészségügyi intézmények modernizálásához szükséges műszaki berendezések piacát – a korábban Orbán Viktor miniszterelnöknek tanácsot adó Maróth Gáspár és a fideszes politikusokhoz is kötődő, korábban ipari kémkedésért elítélt Harmath Sándor irányította. Ám később a GVH ejtette az időközben a hadiipari beszerzésekért legfelsőbb szinten felelős, kormánybiztosként tevékenykedő Maróth-tal szemben a vizsgálatot.

Az ügyben a magyar rendőrség is nyomozást kezdett, ám Hadházy Ákos a hírportálnak úgy fogalmazott: ő nem bízná az ügyet a magyar rendőrségre, ezért is fordult az OLAF-hoz.

Forrás: 444.hu