Az OPUS TITÁSZ Zrt. közel 42 milliárd forintból fejleszti hálózatát

HírKlikk 2024. szeptember 30. 19:15 2024. szept. 30. 19:15

Az OPUS TITÁSZ Zrt. mintegy 42 milliárd forint értékben fejleszti hálózatát az általa villamos energiával ellátott tiszántúli vármegyékben – jelentette be a cég áramhálózati vezérigazgató-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

Péli Balázs elmondta, a hálózatfejlesztések újabb napelemek telepítését teszik lehetővé, a beruházási költség felét, mintegy 21 milliárd forintot a Széchenyi Terv Plusz programból, a magyar kormány és az Európai Unió támogatása biztosítja.

A megnövekedett energiafelhasználás, valamint a fogyasztói visszatáplálás túlterheli az elosztói áramhálózatot, ezért időszakosan szüneteltetni kell az új napelem-telepítési engedélyek kiadását. A 2020-2026 között megvalósuló fejlesztések javítják az ellátásbiztonságot és hozzájárulnak a klímapolitikai és fenntarthatósági célok eléréséhez – tette hozzá.

Kiemelte, Magyarország célja a megújuló energiaforrások arányának 29 százalékra emelése 2030-ra. E cél eléréséhez az OPUS TITÁSZ Zrt. a hálózatfejlesztésekkel járul hozzá.

Péli Balázs kitért arra, hogy a naperőművek száma és kapacitása az európai uniós vállalásokat is messze meghaladó mértékben bővül. Ám a lakosság és az ipari nagyfogyasztók energiaigénye is folyamatosan nő, így ennek kezelése egyre nagyobb kihívás lesz az elosztóknak. Ezért szükségesek az olyan fejlesztések, amelyekkel a hálózat képes fogadni és szállítani a megújuló energiaforrásokkal termelt áramot.

Nemcsak új hálózatokat építettek ki, hanem a meglévőket is korszerűsítették, aminek köszönhetően felére csökkent az üzemzavar miatti áramszünet – mondta Péli Balázs.

A társaság a közleménye szerint a pályázat keretében 378 megawatt átviteli többletteljesítmény elérését vállalta 2026. április 3-ig, és ezt várhatóan meg is haladja. Az elvégzett fejlesztések révén, a projekt már majdnem teljesen megvalósult, hiszen az OPUS TITÁSZ mostanáig 376,409 megawattal növelte hálózatai átviteli teljesítményét. A beruházásokban a cég 52 ezer kilométeres hálózatának több mint 40 százaléka érintett, 1896 darab kisebb-nagyobb beruházással.

A cég a honlapján közöltek szerint Magyarország észak-keleti régiójában 18 728 négyzetkilométeren végez villamosenergia-elosztási engedélyes tevékenységet, 26 177 kilométer hosszúságú áramhálózatot üzemeltet, közel 400 településen, több mint 788 ezer otthonban és munkahelyen biztosítja az áramellátást.

A nyilvános cégadatok szerint az OPUS GLOBAL csoporthoz tartozó társaság 2023-ban csaknem 160 milliárd forint árbevétel mellett 2,3 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, míg a megelőző évben árbevétele mintegy 89 milliárd forint volt, profitja 2,78 milliárd forintot tett ki.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom