Az orbáni gengszterokrácia elleni fellépés a NATO, az EU és Magyarország érdeke is

HírKlikk 2023. január 15. 15:20 2023. jan. 15. 15:20

„Sem a NATO-nak, sem az EU-nak a végső célja nem Orbán Viktor gengszterokráciájának a megfékezése, hanem az, hogy segítse Magyarországot levetni magáról az orbáni zsarnokságot, s visszatalálni a teljes értékű demokrácia kiépítésének az útjára” – erre a végkövetkeztetésre jut Radványi Miklós legújabb írásában. Az Amerikában élő, magyar származású konzervatív közíró szerint mára nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió félreértette Orbánt, amikor jelentősen alábecsülte nemzetközileg pusztító gengszterokráciáját, ám – mint rámutat – még mindig nem késő észhez térni, és megakadályozni, hogy az orbáni rák halálos betegséggé váljon. Elfogadhatatlan, hogy Orbán maradjon a NATO és az EU tyúkólját őrző mesebeli róka, akinek illuzórikus illiberális paradicsoma poklot hozhat a két szervezetre és a magyar emberekre – hívja fel a figyelmet a szerző.

„Orbán Viktor 2010-ben kétharmados többséggel tért vissza a politikai hatalom csúcsára, mégpedig tele gyűlölettel és elsöprő vággyal, hogy megbosszulja a választókon korábbi többszörös megaláztatását” – szögezi le Radványi Miklós a konzervatív beállítottságú amerikai Townhall-on megjelent írásában. A magyar származású közíró elemzésében felvillantja az ezer éves magyar történelem egyes, a magyarok mai gondolkodásmódjára is kiható momentumait, eljutva a XX. századig, s azon belül is a rendszerváltás utáni évekig, majd elérkezik Orbán második kormányának színre lépéséhez. 

„Ez az új kormány hozzáfogott ahhoz, hogy kíméletlenül megvalósítsa az ismert szocialista/kommunista törekvéseket” – mutat rá Radványi, aki szerint ezt azzal kezdte, hogy elkobozta mintegy 3 millió magyar durván 11 milliárd dollárnyi magánnyugdíj-megtakarítását. Az általuk gátlástalannak megbélyegzett magánpénztárak elleni hadviseléssel alapozták meg a magyar politikai életet és gazdaságot átszövő korrupciót – szögezi le, s mintegy magyarázatként hozzáfűzi: „ebben az orbáni ’gengszterokráciában’ a miniszterelnökből, a családjából, valamint legközelebbi munkatársaiból és válogatott külföldi cinkosaiból álló csapat virtuális részvénytársaságot hozott létre a nemzeti vagyon kiszipkázására, a haszon megosztásával”. Orbán Európa legkeresztényebb uralkodójának állítva be magát, megalapította a korrupt pénz vallását. Ezzel párhuzamosan – az illiberális konzervativizmus dicsőségében sütkérezve – a demokratikus kormányzást felváltotta az összeesküvő zsarnokság. Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész biztosítja a jogi védelmet minden jogellenes cselekedethez.

Orbán az Országgyűlés kétharmados többségét és az Európai Unió kapzsi tagjainak támogatását élvezve, az olcsó munkaerő, a kíméletlen kizsákmányolás és a gyakorlati rabszolgaság országává tette Magyarországot – rója fel az írás, amely azt is a rendszer szemére veti, hogy tönkretette az egészségipart és az oktatást. Putyin, Hszi, Erdogan és esetenként a lengyel vezetés támogatását élvezve, nekik ezért politikai és gazdasági szívességekkel fizetett, miközben bőkezűen osztogatta az állami preferenciákat Magyarországon. 

Kis, bosszúálló és hiú alak maradt, olyan, akit jó elkerülni – írja Radványi Orbánról. Aki 1998-ban szegény embereként lett miniszterelnök – a strómanjának is mondott Mészáros Lőrinc, a tanulatlan gázszerelő ma már Magyarország leggazdagabb embere. Őt követi lánya, Ráhel férje, Tiborcz István, valamint a saját édesapja, s a testvérei, akik éppen úgy a bűnelkövető csapatának a tagjai, mint Rogán Antal, Kövér László, Matolcsy György stb.

Oroszország brutális agressziója Ukrajna ellen megerősítette Orbán politikai és gazdasági kétkulacsosságát. A kezdeti habozás után („amit egyesek ironikusan Orbán Viktor pávatáncának neveznek”) rendkívüli állapotot rendelt el, és az Egyesült Államokat, valamint az Európai Unió tagországait – Magyarország szövetségeseit – egyénileg és kollektíven bűnösnek nyilvánította abban, hogy Oroszország megtámadta a szerinte bűnös Ukrajnát. A zsarnoki szükségállapot, a protekcionizmus és a piaci beavatkozások ellenére, Magyarország súlyos gazdasági és pénzügyi válságba sodródott. És ebben a döntő pillanatban Orbán úgy döntött, hogy megzsarolja a NATO-t azzal, hogy késlelteti Svédország és Finnország csatlakozásának  ratifikálását, az EU-t pedig az Oroszország elleni közös szankció vétójának lavinájával fenyegeti – sorolja Orbán lépéseit Radványi.

Nyilvánvaló, hogy az USA és az EU félreértette Orbánt, amikor nagymértékben alábecsülte nemzetközileg pusztító gengszterokráciáját – szögezi le az írás, amely szerint azonban „még mindig nem késő észhez térni, és megakadályozni, hogy az orbáni rák halálos betegséggé váljon”. Elfogadhatatlan, hogy Orbán maradjon a NATO és az EU tyúkólját őrző mesebeli róka, akinek Illuzórikus illiberális paradicsoma poklot hozhat a két szervezetre és a magyar emberekre egyaránt – fogalmaz Radványi. Szerinte maximálisan összehangolt politikai, gazdasági, pénzügyi és kulturális nyomást kell kifejteni Orbánra annak érdekében, hogy Magyarország visszatérjen a konstruktív tagság szerepébe mind a NATO-ban, mind pedig az EU-ban, hogy feladja orosz- és Kína-barát politikáját és véget vessen a zsarnokságának. Sem a NATO-nak, sem az EU-nak a végső célja nem Orbán Viktor gengszterokráciájának a megfékezése, hanem az, hogy segítse Magyarországot levetni magáról az orbáni zsarnokságot, s visszatalálni a teljes értékű demokrácia kiépítésének az útjára – zárja írását Radványi Miklós.

 

Forrás: Hírklikk