Az osztrák pártoknak fel kell lépni az ország orbanizálódása ellen

HírKlikk 2024. április 4. 16:40 2024. ápr. 4. 16:40

A Szabadságpárt orbanizálni, illetve trumposítani igyekszik Ausztriát, és a többi párt feladata, hogy megakadályozza az FPÖ ismételt hatalomra jutását. Ezt fejtette ki vendégkommentárjában Sieglinde Rosenberger, a Bécsi Egyetem politológia tanára, aki többedmagával mozgalmat kezdeményezett, hogy a többi párt ne lépjen szövetségre Kickllel és társaival.

Emlékeztetett rá, hogy a szélsőjobb jön fel egész Európában, az osztrák párt pedig kifejezetten példaképnek tekinti Orbán Viktort, aki elfoglalja az állami és társadalmi intézményeket, a földrészen pedig blokkolja Brüsszelt, illetve Putyin szekerét tolja a háborúban.

A bécsi Die Presse szerint ugyanakkor az FPÖ egyáltalán nem titkolja, mire készül. Milyen szabadságjogokat és véleményeket tűr meg, mit gondol az emberi méltóságról, illetve jogokról. Szóval senki se lepődjön majd meg. A jobboldali populisták és az autokraták elsősorban az igazságszolgáltatásra, a közmédiára, a sajtóra, az ellenzékre, valamint az emberi jogokra csapnak le. Mindenhová a saját embereiket rakják, elég megnézni Magyarországot, korábban Lengyelországot, most pedig Szlovákiát.

Nem szükségszerű azonban, hogy Ausztria orbanizálódjon, illetve trumposodjon. Ennek érdekében a pártoknak ki kell nyilvánítaniuk, hogy nem lépnek koalícióra a Szabadságpárttal. Továbbá vállalniuk kell, hogy fontolóra veszik minden olyan kormányszövetség lehetőségét, amiben nincs benne az FPÖ. El kell érniük, hogy a szélsőjobb ne kerülhessen be a kormányzati közép mezőjébe – figyelmeztetett a szerző.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom