Az óvodák és az iskolák alsó tagozatainak megnyitását nem indokolják a jelenlegi járványmutatók

Millei Ilona 2021. április 15. 08:05 2021. ápr. 15. 08:05

A kormány szerdai ülése után Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentette be, hogy fokozatosan nyitják az iskolákat. Április 19-én csak az óvodákba és az általános iskolák alsó tagozatába térnek vissza a gyerekek, a többiek számára május 10-én nyitnak az iskolák, addig marad a digitális oktatás. A kormányfő egyben türelmet, megértést kért a szülőktől. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás részsikernek tartja a döntést. A PSZ azoknak a szülőknek, akik nem akarják iskolába engedni a gyerekeiket, figyelmükbe ajánlja a 20/2012-es EMMI rendeletet, amely szerint az intézményvezetőnél kérvényezni lehet, hogy a gyerek az iskolától távol legyen, és az ne számítson hiányzásnak. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője reméli, hétfőig tovább hátrál a miniszterelnök, mert a jelenlegi számok egyáltalán nem indokolják a nyitást. A Szülői Oldal képviselője, Neubauer István szerint az operatív törzsnek kellene azt kimondania, hogy igen, megnyitjuk az iskolákat, de párhuzamosan fönntartjuk a digitális oktatást azoknak, akik nem kívánják ennek a kockázatnak kitenni a gyereküket.

A Pedagógusok Szakszervezete részsikernek tartja a kormánynak ezt a döntését, tudtuk meg Totyik Tamástól, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökétől. Ha már a kormány ezt a döntést meghozta, továbbra is kérik, hogy az alsó tagozatosoknál az osztálylétszámot felezzék meg, és így csökkentsék az egy tanteremben tartózkodó gyerekek létszámát. Az alsó tagozatban hivatalosan egy osztálynak két tanító nénijének kell lennie, ezzel pedig megoldható, hogy külön tanteremben, a kellő szociális távolságok is betarthatóak legyenek.

Az is nagyon fontos lenne, hogy az intézményvezetők megkapják azt a jogot, ha bárhol felüti a fejét a fertőzés, ott azonnal zárhassanak, hogy csírájában el tudják fojtani a fertőzést. A zárásról az intézményvezetőknek legyen tájékoztatási kötelezettségük a tankerületek és az NNK felé, de ne kelljen várniuk arra, hogy nagy nehezen beinduljon a bürokratikus, utasításos rendszer. A döntés az intézményvezetők felelőssége és kötelessége legyen.

Azt szeretnék, ha a kötelező óvodáztatást felfüggesztenék, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket a szüleik otthon tartanának ne kelljen óvodába menniük. Kérik, hogy a GYED-en, GYES-en lévő szülők próbálják otthon tartani az óvodába járó, vagy épp kisiskolás gyereküket. A PSZ tudja, hogy ez nem könnyű feladat, de nagyon fontos lenne, hogy az óvodákban  minél kisebb létszámban legyenek még a gyerekek. Épp tegnap kaptak hírt arról, hogy egy óvodát azért kellett bezárni, mert az egyik kisgyereknek covidosok lettek a szülei, a gyerek a fertőzést bevitte az óvodába, ahol azt az óvónők és a konyhai alkalmazottak is elkapták. Azt is javasolják, hogy az óvodákban lévő gyerekeknek a lehető legtöbb foglalkozást – ha az időjárás megengedi –, kinn, a szabadban, az udvaron tartsák meg, és lehetőleg minél jobban minimalizálják a csoportok létszámát, addig, amíg az új fertőzöttek száma napi 1400 alá nem megy.

A szülőktől azt kéri a szakszervezet, hogy azokra a gyerekekre, akik részesei az online oktatásnak, figyeljenek oda, hogy valóban azok is legyenek. Azoknak a szülőknek, akik nem akarják bevinni vagy beengedni a gyerekeiket az iskolába, a figyelmükbe ajánlják a 20/2012-es EMMI rendeletet, amely szerint egyéb indokolt esetben – ami jelen helyzetben a járvány, és a nagyon magas napi halálozási szám – az intézményvezetőnél kérvényezni lehet, hogy a gyerek az iskolától távol legyen, és az ne számítson hiányzásnak. Papír szerint az intézményvezető nem tagadhatja meg a szülő kérését. Ennek a jogszabálynak van egy olyan pontja is, amelyben az szerepel, hogy csak akkor kell pótvizsgára kötelezni az általános iskolába járó gyereket, ha nincs elegendő osztályzata. A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kollégákat, hogy a veszélyeztetett családoknál, vagy azoknál, ahol a szülő kéri, hogy a gyerek otthon maradhasson, megfelelő számú osztályzattal biztosítsák a gyerek gondtalan tovább haladását, amennyiben megfelelő teljesítményt nyújt a számonkérés során. Vagyis a továbblépés szempontjából ne legyen gond az, hogy a gyereknek nincs elég osztályzata. Őt egyébként online módon is lehet feleltetni, elektronikus tesztet is lehet csináltatni vele, de akár esszé dolgozatokat is lehet tőle kérni osztályozás céljából.

Neubauer István a Szülői Oldal képviselője azt mondja, nagyon nehéz kiragadni ezt az egy lépést az immár egy éve sorozatosan elbaltázott járványkezelés többi lépése közül. A kormány mindig minimum két héttel, de inkább egy hónapos késéssel lépte meg azt, amire szükség lett volna. Pedig a megteendő lépések egy részét az ellenzék többször is javasolta, de azt figyelmen kívül hagyták. Az iskolák bezárása eleve későn történt, senki nem értette, miért nem rendeltek el előrehozott tavaszi szünetet – ezt a Szülői Oldal is nagyon szorgalmazta –, mert, bár még nem lehetett tudni, milyen lesz a harmadik hullám kifutása, de az már látszott, hogy emelkednek a járványmutatók. Az időbeni zárással az iskola fertőzésgócként meg tudott volna szűnni.

A Szülői Oldal egyébként értetlenül áll az április 19-i nyitás előtt. Neubauer István azt mondja, annak a rendeletnek, hogy a szülő kérheti az intézményvezetőtől, hogy a gyerek otthon maradhasson, és igazoltnak fogadják el a hiányzását, a Magyar Közlönyben, vagy az Oktatási Hivatal honlapján kellene megjelennie, mert az nem járható út, hogy azt az igazgató dönti el. Ennek ugyanis az lesz a vége, hogy az „A” kerületben a nyolc éves gyereket más mércével mérik, mint a „B” kerületben lakót. Mivel pandémia van, az operatív törzsnek kellene azt kimondania, hogy igen, megnyitjuk az iskolákat, de párhuzamosan fönntartjuk a digitális oktatást azoknak, akik nem kívánják ennek a kockázatnak kitenni a gyereküket. Ügyelet eddig is volt az óvodákban és az iskolákban, arra szükség is van. De az ügyelet során sokkal kisebb létszámban vannak jelen a gyerekek. Igazából ott csak a felügyeletüket kell megoldani, ők az iskolában ugyanúgy részt tudnának venni a digitális oktatásban. Neubauer István úgy gondolja az államnak kutya kötelessége lenne biztosítani és finanszírozni legalább az egyik szülőnek azt, hogy teljes munkaidőben otthon tartózkodhasson a gyerekkel. Ekkor lehet azt elvárni, hogy a szülő megoldja azt a feladatot, amit az állam nem tudott megoldani.

Annak örül a Szülői Oldal, hogy az érettségi ügyében hajlott a kompromisszumra a kormány, de szerintük ez a rosszabbik megoldás. Szerintük inkább a szóbeli vizsgákat kellett volna megtartani, mert az időre behívott érettségizőkkel könnyebb lett volna elkerülni a tömeges találkozásokat.

Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője szerint fokozatosan hátrál a miniszterelnök, és reméli, hogy hétfőig még tovább hátrál. A jelenlegi számok ugyanis egyáltalán nem indokolják a nyitást. A miniszterelnök nyilván látja azt a rettenetes káoszt is, amit ki fog váltani, ha a gyerekeknek és a tanároknak is vissza kell menniük az iskolába. A körülmények sem az óvónőknek, sem az általános iskolai tanítónőknek, de a gyerekeknek, és az ő szüleiknek sem biztonságosak még semennyire. El sem  tudja képzelni, mi lesz azokban a családokban, ahol az egyik gyerek óvodás, a másik alsós, a harmadik pedig felsős. A vírust az az óvodás meg az alsós fogja hazavinni a felsősnek meg a szülőknek.

Lantos Gabriella szerint ez a nyitás azért még mindig jobb, mint az először  harciasan bejelentett változat, a „mindenki visszamegy” volt. Aztán először a középiskolások nem mentek vissza, most a felsősök, csak még egy kicsit kellene hátrálni. Akkor lesz biztonságos az iskolákat kinyitni, ha 1400 alá esik naponta az új fertőzöttek, és 600 alá a lélegeztetettek száma, és a halottak száma nem emelkedik 100 fölé. Ezt a mágikus határt nem szabad átlépni. Ha átlépik, utána nem csak azok halnak meg, akik orvosilag menthetetlenek, hanem azok is, akikre nem jut elég ápolónő, akkor sem, ha az ápolónők a lelküket is kiteszik.