Az SZFE új vezetése nyolcpontos ajánlást tett

HírKlikk 2020. október 4. 18:05 2020. okt. 4. 18:05

A fenntartóval egyeztetve – nyolc pontba szedve – ajánlatot tesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése az egyetem polgárainak, azért, hogy megkezdődhessen a tárgyalás az egyetem jövőjéről.

Az új vezetés közleményt adott ki, amelyből kiderül, milyen javaslataik vannak a jelenleg kialakult válság kezeléséről.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem eddigi történetének legnagyobb fejlesztése előtt áll, amely reményeink szerint intézményünket nemzetközi értelemben is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelheti. Az egyetem megújítását 155 éves hagyományunkra alapozva, az intézmény közelmúltjának eredményeit is megtartva, kell közösen elvégeznünk. Ennek előfeltétele a jelenlegi válsághelyzet mielőbbi megoldása annak érdekében, hogy megkezdődhessen az egyetem jövőjéről szóló párbeszéd. Az egyetem új vezetése a fenntartóval egyeztetve, ezért az alábbi ajánlatot teszi az egyetem polgárainak:

Az egyetem főállású munkavállalói 2020. szeptember 1-jétől egységesen tíz százalékos bérfejlesztésben részesülnek oly módon, hogy a megemelt összeget a 2020. decemberben utalt fizetésükkel együtt kapják meg a teljes időszakra (négy hónap) vonatkozóan.

2021. január 1-jétől egységes bértáblát vezetünk be, amelynek eredményeként további átlagos 15 százalékos bérfejlesztést hajtunk végre. Az egyetem munkavállalói a korábbi közalkalmazotti jogviszonyuk szerinti munkarendben dolgozhatnak tovább. 

A sztrájkfelhívás további feltétel nélkül, azonnal visszavonásra kerül.

Az egyetem oktatási rendjének megzavarására és az egyetem létesítményei belső működésének akadályozására irányuló cselekmények (beleértve különösen a blokádot) legkésőbb 2020. október 7-én éjfélkor minden elemében véget érnek, az új egyetemi vezetők innentől visszavonhatatlanul beléphetnek az egyetemi létesítményekbe, visszaáll a beléptetés eredeti rendje. Ezzel egyúttal biztosított lesz a bérszámfejtéshez, bérkifizetéshez, illetve az egyetem rendes működéséhez elengedhetetlenül szükséges más dokumentumok aláírása.

Átfogó, széles körű egyeztetések kezdődnek – a teljes egyetemi polgárság bevonásával – az egyetem jövőjéről, amelynek tárgykörei között a tervezett fejlesztések és különösen az egyetemi autonómia kérdésköre is szerepel. Az egyeztetések részleteit a felek közös akarattal határozzák meg.

A hallgatói szerveződés eredményeként kialakult fórumok az egyetemi hallgatói önkormányzat keretein belül tovább működhetnek, ez azonban nem vezethet az oktatási tevékenység megzavarásához. Az oktatás rendjének mielőbbi helyreállításától függ ugyanis a tanulmányi félév folytatásának vagy felfüggesztésének kérdése. 

Az egyetem vezetése az eddig kiadott közleményeiben és kommunikációjában tett vállalásának megfelelően, nem tesz semmilyen lépést azon munkavállalók és hallgatók ellen, akik a tiltakozások megkezdése és a 2020. október 7. éjfél közötti időszakban akár szervezőként, akár megvalósítóként olyan cselekményben vettek részt, amely az egyetem működési rendjének vagy oktatási tevékenységének megzavarására irányult.

A válságkezelés fenti lépéseit az egyetem vezetése akkor tekinti magára nézve is kötelezőnek, ha annak valamennyi pontja, minden félre kiterjedően, egységesen érvényesül” – írják a közleményben.

Mindeközben az SZFE-sek az egyetem autonómiájáért futottak vasárnap 1100 kilométert. 

Forrás: MTI/Hírklikk