Az ügyészség a nyomozás folytatására utasította a rendőrséget a végrehajtói kar ingatlaneladási ügyében

HírKlikk 2023. szeptember 5. 10:20 2023. szept. 5. 10:20

Újra neki kell fusson a rendőrség egy, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart (MBVK) érintő, hűtlen kezelés gyanújával folytatott nyomozásnak, mert a felettes ügyészség szerint június végén megalapozatlanul döntöttek az eljárás megszüntetéséről.

A hvg.hu birtokába került a feljelentő panasza nyomán a IX. kerületi ügyészség augusztus 8-i határozata, amely szerint az ügyészség a panasznak helyt adott és a sérelmezett megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte.

A lap emlékeztet: június 29-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi nyomozói bűncselekmény hiányát megállapítva, megszüntették a nyomozást a MBVK két ingatlanának értékesítése ügyében. Ez azért volt furcsa, mert az eljárást megszüntető határozatban maguk a nyomozók is leírták: „felmerült annak a gyanúja, hogy az ingatlanok kezelése, majd később az értékesítése során – az MBVK elnöke, dr. Schadl György utasítására – dr. Takács Katalin, az MBVK Hivatalának vezetője olyan döntéseket hozott, melyek az észszerű gazdálkodással ellentétesek voltak.”

Az ügy lényege, hogy a végrehajtói kar cége, a Lóvasút Indóház Kft. az 1999-ben vásárolt, a főváros XIII. kerületében álló, Váci út 201. szám alatti ingatlant 2021 őszén 142 millió forintért adta el. A végrehajtói kar egy másik cége, a Városliget-Ház 13 Zrt. pedig a 2018-ban 490 millió forintért vásárolt, szintén a főváros XIII. kerületében álló, Szegedi út 35-37. szám alatti irodaházat ugyancsak 2021 őszén adta el.

Vagyis a végrehajtói kar a saját cégein keresztül 2021 őszén két ingatlanától is megszabadult. Mindkettőn áron alul adhattak túl, százmilliós nagyságrendű összeget bukva. A rendőrség mégis megszüntette a nyomozást.

A megszüntető határozatban azt írják: ugyan a vagyonkezelő kötelessége, hogy a vagyont lehetőség szerint gyarapítsa, bűncselekményt csak akkor követ el, ha szándékosan szegi meg ezt, felismerve, hogy vagyoni hátránya keletkezhet. 

A határozat ellen a feljelentő panasszal élt. Ebben arra hivatkozott, hogy „2015-2021 között az ingatlanárak nem megfeleződtek, hanem a duplájára emelkedtek még abban az esetben is, ha az ingatlan állagában romlás következett be". A feljelentő ezen számítása alapján összességében még nagyobb, 870 milliós veszteség is érhette a két ingatlan eladásánál a végrehajtókat. 

A beadványt elbíráló IX. kerületi ügyészség gazdasági bűnügyek részlegén dolgozó ügyész szerint „a panasz alapos”.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom