Az új állampárti propaganda alapelve: minden bűnt másra kell kenni

Sas István 2020. július 7. 12:53 2020. júl. 7. 12:53

A állampárti propaganda két egyszerű, de sajnos nagyon is hatékony elvre épül. Az egyiket a Fidesz Goebbelstől tanulta el, eszerint ha egy hazugságot gyakran ismételnek, a többség el fogja hinni. A másik, hogy ha egy bűnük kiderül és már kínossá kezd válni, akkor rá kell kenni az ellenfeleikre. Aztán persze ismételgetik ezt a hazugságot...

Az utóbbi időben már bizonyára kínos volt a Fidesznek, hogy rengeteg hazugságuk lelepleződött és a propagandista sajtójukat már egyre többen álhírgyárnak kezdték nevezni. Ezért lett számukra fontos, hogy a maradék ellenzéki sajtót és az ellenzéki pártokat állítsák be álhírgyáraknak. 

Ebből a szempontból jól jött nekik, hogy az MSZP elrontott egy videót, ami a kórházakból hazaküldött súlyos betegek szenvedéséről és haláláról szólt. A Fidesz és a propagandalapok a mai napig azt ismételgetik, hogy ez szándékos álhír gyártás volt, miközben a valóság az, hogy N. Athina – aki a lánya szerint beteges hazudozó – félrevezette, nem is annyira a videó készítőit, hanem már előtte a sajtót, ezért került be a videóba. Amiben nem is az volt a fontos, hogy N. Athina tényleg mentős-e, és hogy ő hány halottat látott. Hanem az, hogy sokan tényleg meghaltak, például a videóban szerepló másik nő anyja is. Ezzel azonban ma már – a propaganda hatása miatt – szinte senki nem foglalkozik.

Ha meg nincs baloldali „álhír", amibe bele lehet kötni, akkor ők gyártanak egy álhírt egy állítólagos „álhírről". A Magyar Nemzet nevű, valaha jobb napokat látott kormányzati lap ezért – hazugságokat írva – belekötött a HírKlikk egyik interjújába, majd az egész lakájmédia rácuppant az ügyre. Meghamisították az M1 televízióban a korábban nekünk nyilatkozó szakértővel készített interjút és például azon lovagoltak, hogy a cikkünkben emlegetett készüléknek nincs is engedélye Magyarországon – azt teljesen elhallgatva, hogy nem is kell, mert már van uniós engedélye. Ebbe most nem mennék bele részletesen, mivel már bőven írtunk róla.

Mostanában sokat bírálják a kormányt az egészségügyi dolgozók sanyarú helyzete, alacsony fizetése, túlterhelése miatt, aminek aztán az az egyik következménye, hogy sok orvos és ápoló elmenekül az országból – rengeteg helyen már nincs is háziorvos. Erre a Fidesz tegnap már azzal reagált, hogy „gyurcsányahibás", meg a szoci kormányok, ők üldözték el az egészségügyi dolgozókat. Az MTI által ismertetett fideszes közlemény azt is állítja, hogy „a járványhelyzet alatt pedig kamuvideóval próbálták lejáratni az egészségügyi dolgozókat". Miközben valójában senki sem bírálta az egészségügyi dolgozókat, a videóban sem – a kormány intézkedéseit, a kórházi ágyak kiürítését kifogásolták. 

A fideszes propaganda működésének ma már talán „klasszikusnak" nevezhető példája, amit a nyugdíjról mantráznak. A papagájkommandó már tíz éve azt ismételgeti, hogy azok a gonosz szocik ártottak a nyugdíjasoknak, a Fidesz meg támogatja őket, hát mindig szavazzanak rá...

Mert ugye a szocik elvették a 13. havi nyugdíjat.

Mik az elhallgatott tények?

A 13. havi nyugdíjat a Medgyessy-kormány, vagyis az MSZP–SZDSZ-koalíció vezette be. Évekig fizették is – 2003-tól 2009-ig.

Aztán 2009-ben a Bajnai-kormány megszüntette, lényegében kényszerből, a világgazdasági válság miatt.

2010 óta az a Fidesz van hatalmon, amely a kampányában még 14. havi nyugdíjat is ígért. Ennek ellenére, tíz évig fel sem merült, hogy tényleg újból bevezessék, pedig már nincs világgazdasági válság és Magyarország szerintük egyre jobban teljesít. 

Most meg már azt reklámozzák, hogy ők bezzeg bevezetik. Csak éppen jövőre kezdik, nem is a 13. havi, hanem az 53. heti nyugdíjjal. 

Összegezve: a „ballibsi" kormány adott 13. havi nyugdíjat, a Fidesz meg nem. 

Tegyük ehhez hozzá, hogy a nyugdíjasoknak nem csak a 13 havi nyugdíj hiánya fáj, valójában az sokkal inkább rontja a helyzetüket, hogy a Fidesz átírta a nyugdíjak emelésének szabályát, az most már nagyon elmarad a bérek emelésétől és többnyire az inflációtól is és ma már nagyobb veszteség egy havi nyugdíj összegénél. 

Arról se feledkezzünk meg, hogy lenyúlták a magánnyugdíjpénztárak mintegy 3 ezer milliárd forintos vagyonát.  

Ehhez képest, a fideszes klientúra tagjai folyamatosan a 13. havi nyugdíjról beszélnek. Ez persze a Fidesz propagandájának tipikus megnyilvánulása: addig ismételgetnek egy minimum megkérdőjelezhető állítást, amíg nem rögzül a köztudatban, amíg azt sokan el nem hiszik.