Az új német kormány szinte mindent másképp csinálna, mint Merkel

HírKlikk 2021. november 29. 19:15 2021. nov. 29. 19:15

Angela Merkel, a „kompromisszumgép” utódai új orientációt akarnak adni az EU-nak, de kérdés, hogy ez sikerrel jár-e – írta kommentárjában, a több nyelven sugárzó, Deutsche Welle német rádióállomás internetes honlapján.

Az SPD-t, a Zöldeket és a szabaddemokratákat tömörítő koalíció sok mindent másként akar csinálni, mint Merkel. Keményebb akar lenni a jogállamiság kérdéseiben, határozottabban akar fellépni Kínával és Oroszországgal szemben, és nagy dolgokat tervez az európai színtéren. Az első külpolitikai próbatétel hamarabb éri majd Olaf Scholz új kancellárt, mint szeretné: az orosz katonai felvonulás az ukrán határon a térségben sok éve a legveszélyesebb helyzetet jelenti. A Nyugat biztonságot ígért Ukrajnának, de vajon betartja-e az ígéretét? 

A Deutsche Welle cikke szerint Scholz itt olyan helyzetbe kerül, amilyenben Angela Merkel a tárgyalóasztal mellett aratott sikereket. Scholznak azonban a válságban kell megtalálnia a saját formáját. Amennyiben keményebben akar fellépni Oroszországgal szemben, akkor a következő hetekben támogatnia kell valamiféle katonai „ellen-fenyegetést” a NATO, és különösen az Egyesült Államok részéről. Scholznak szükség esetén héjává kell válnia, ez viszont a zöldek és a szabaddemokraták békésebb híveit teheti próbára. Az utóbbiak az Északi Áramlat II gázvezeték kérdésében keményebbek Scholznál. Vajon készen áll-e az új kormány, hogy majd kitegye az asztalra ezt a politikai bunkósbotot? 

A koalíció azt is célnak tekinti, hogy Európa határozottabban és gyorsabban lépjen fel, amikor a jogállamiság kerül veszélybe, amint ahogy az Magyarországon egy évtizede, Lengyelországban a PiS hatalomátvétele óta folyamatosan történik. Ráadásul a fenti populista autokraták farvizén még úszik néhány kisebb utánzó. Angela Merkel egyik gyengéje, hogy nagy szíve volt a kelet-európai országok átmenettel járó fájdalmaival kapcsolatban: árnyékában azonban egyesek a demokrácia ellenségeivé fejlődtek, és a trendet nehéz lesz feltartóztatni. Késő van, de még nem túl késő. Márpedig az emberi jogok, a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, (stb.) nem cicoma, hanem Európa lényege.  Ezekben a kérdésekben az új német kormánynak nagyon gyorsan le kell verni a cövekeket, akkor is, ha ezzel az EU-ban hatalmas dühöt vált ki. 

Christian Lindner új pénzügyminiszternek is le kell adnia a ruhatárban az arroganciáját, ha európai kollégáiban partnerekre akar találni. De még oly sok minden más is szerepel a napirenden: Berlin merészebb akar lenni a klímavédelemben, és ezt az EU-ban nyilván jól fogadják, viszont ez maga után vonja a követelést, hogy több pénzt kell adni a Keletnek és a szegényebb tagállamoknak. Tisztességes menekültügyi rendszerre van szükség, bár ezt még Merkel sem tudta megoldani. Cél, hogy Európa Kínával szemben, és általában a külpolitikában egy hangon beszéljen, de ezt akadályozzák a nemzeti érdekek. 

Jó, ha egy új kormány nagy célokat tűz ki, és változásokat akar. A hétköznapokban azonban kénytelen lesz megküzdeni a partnerek szembeszegülésével, a reálpolitikával és az újabb válságokkal. Olaf Scholz javára kell írni, hogy minisztersége idejéből jól ismeri Brüsszelt, és érti, hogy működik a szervezet, ugyanakkor türelmet és sok mást is eltanulhatott Merkeltől. Ha a kormánya pár év alatt legalább néhányat meg tud valósítani a jó célkitűzésekből és irányváltoztatásokból, akkor máris jó szolgálatot tesz majd Európának – olvashatjuk a több nyelven sugárzó, Deutsche Welle német rádióállomás internetes honlapján. 

 

Forrás: Hírklikk