Az uniós elnökség nem ad plusz lehetőséget Orbán Viktornak

HírKlikk 2024. április 11. 08:00 2024. ápr. 11. 08:00

Donald Trump újabb amerikai elnöksége megszabadítaná Orbánt a jogrend hiánya, a korrupció miatti állandó amerikai nyomástól, de más haszonnal aligha járna. Ellenkezőleg: ha Trump ismét kereskedelmi háborút indít Európa ellen, ez kihatna a német gazdaságra, így a miénkre is. Erről is szó volt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában, amelyben Szent-Iványi István volt külügyi államtitkárral, nagykövettel beszélgetett Németh Péter.

Szent-Iványi véleménye szerint a júniusi Európa-parlamenti választás nem hozza majd meg a szélsőjobb pártoknak azt az áttörését, amelyet Orbán Viktor állandóan ígér. Míg korábban valóban látszott erre esély, a mai felmérések azt mutatják, hogy ezek a pártok jó esetben megtartják majd pozícióikat a testületben, de még veszíthetnek is helyeket. 

Ugyanakkor veszélyben van a két szélsőjobb tábor, a Konzervatívok és Reformerek (amelyhez Orbán kíván csatlakozni) és az Identitás és Demokrácia frakció tervezett együttműködése. Korábban azt akarták, hogy május 8-án, az Európa-napon jelentik be stratégiai együttműködésüket, de arról most már nem hallani. Ami nem meglepő, hiszen igen jelentős politikai nézetkülönbségek és komoly személyes ellentétek is gátolják az együttműködést. A román Aur például azzal kampányol, hogy „ki a magyarokkal az országból” s nehéz elképzelni, hogy a lengyel PiS szót értsen a német AfD-vel, amely a Wehrmacht tiszteletét hirdeti és emlékeztet, hogy Nyugat-Lengyelország területe korábban Németországhoz tartozott.

Az uniós elnökség eleve nem biztosít komolyabb lehetőséget a soros ország vezetőjének. Brüsszelben akkor aggódtak nagyon, amikor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke le akart mondani és az a veszély fenyegetett, hogy ha nem választanak idejében utódot, a soros elnök, azaz Orbán kerül az unió élére. 

A magyar kormányfő és külügyminisztere ismét általános felháborodást keltett Brüsszelben, ezúttal a NATO-ban, amikor Magyarország a szövetség 32 tagja közül egyedüli országként ellenezte az Ukrajnát támogató javaslatot. A tervet, hogy öt éven belül 100 milliárd euró értékben juttassanak fegyvereket és egyéb segítséget a megtámadott országnak, még Szlovákia is megszavazta.

Donald Trump újabb amerikai elnöksége megszabadítaná Orbánt a jogrend hiánya, a korrupció miatti állandó amerikai nyomástól, de más haszonnal aligha járna. Ellenkezőleg: ha Trump ismét kereskedelmi háborút indít Európa ellen, ez kihatna a német gazdaságra, így a miénkre is. Emellett Trump újra felléphet Orbán kínai kapcsolatai ellen, amint ezt a korábbi Trump-kormány is tette, külügyminiszterét küldve Budapestre, hogy tiltakozzék a Huawei térnyerése ellen.

Szent-Iványi István arról is beszélt, hogy Magyar Péter fellépése felrázta a közéletet, oldotta sokak apátiáját. A folytatás nyílt kérdés, hozhat nagy sikert és nagy bukást is. Kérdés, talál-e a Fidesz más fogást is Magyaron, mint a magánéleti történet, amely már nem hatásos – mondotta.

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom