Azonnali kormányzati intézkedésekre van szükség a mellrák elleni küzdelemben

HírKlikk 2024. október 9. 08:05 2024. okt. 9. 08:05

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Az MSZP szerint az ezzel kapcsolatos kérdéseknek nem szabad tabutémává válniuk, hanem fel kell ismerni, hogy a betegség elleni küzdelem mindannyiunk felelőssége!

A mellrák Magyarországon az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, évente sok ezer új esetet diagnosztizálnak. Az MSZP célja, hogy országos szinten ösztönözze a nők részvételét a szűrővizsgálatokon, mivel a korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulás esélyét – írja közleményében Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP nőtagozatának elnöke.

Ennek érdekében az MSZP a tavalyi évben határozati javaslatot nyújtott be, és habár a kormánypárti többség elvben egyetértett a javaslatcsomag tartalmával, mégis leszavazta azt. A Fidesz képviselői arra hivatkozva szavazták le a javaslatot, hogy bár annak tartalma helyes, mégis a kormányra kell hagyni ennek a kérdésnek a megoldását. Azóta eltelt egy év, de a kormány nem tett érdemi lépéseket a helyzet megoldása érdekében – írja az MSZP politikusa.

Gurmai Zita hangsúlyozza: hazánk továbbra is az uniós lista végén kullog a nők mammográfiás szűrésének tekintetében. A helyzet pedig egyre csak súlyosbodik, hiszen korábban jellemzően 50 év felett volt esély a daganatos megbetegedés kialakulására, ma már egyre gyakoribb a fiatalabbak körében is. Az MSZP szerint itt az ideje a cselekvésnek, azt követelik, hogy a kormány tegyen azonnali érdemi intézkedéseket a mellrák ellen.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom