Bagi és Nacsa feltalálták a humormentes kabarét

Föld S. Péter 2022. január 2. 15:15 2022. jan. 2. 15:15

Bagi Iván és Nacsa Olivér, vagy ahogy egyre szűkebb körben ismerik őket, a Bagi-Nacsa páros, megint feltalálták a fából vaskarikát, vagyis azt a soha nem létező műfajt, amit – jobb híján – kormánypárti humornak nevezhetünk. Szilveszterkor tárták a nép elé legújabb felfedezésüket, amelyen nevetni csak a bejátszott hangeffekteken tudtunk, de valahol persze kabaré ez is, ha másként nem, hát úgy, hogy a kabaré paródiája.

Valaha volt valódi szilveszteri kabaré, amelynek egyik alapvető ismérve az volt, hogy nevetni is lehetett rajta. Volt idő, amikor ez fontos szempont volt, és ma is az lenne, ha a valódi nevettetőket nem száműzték volna a közszolgálatinak csúfolt csatornáról. Egykor Hofi Géza volt ennek a műfajnak legelismertebb művelője, de voltak mások is, akiket a többi között az különböztetett meg Bagi-Nacsától, hogy teljesítményük csúcspontjaként nem a hatalmon lévők hátsójából kilógva integettek a publikumnak.

Bagi Iván a szilveszteri kabaréban elővezetett egy úgynevezett Orbán-paródiát, ami valójában egy hűségnyilatkozat volt Orbán Viktor és a Fidesz mellett. A produkcióban annyi volt a paródia, hogy Bagi a miniszterelnök hangját utánozta, de poén, csavar, elvétve sem akadt benne, viszont szépen elmondatta a maga megformálta Orbánnal, amit a miniszterelnök maga is el szokott mondani. Hogy Magyarországon minden jó, támogatjuk a családokat, az oltásban mindenki másnál előbbre tartunk, megvédjük az országot a migránsoktól, megállítjuk Brüsszelt. Ehhez nem kellett volna Bagi Iván, ehhez az igazi Orbán is elég lett volna, őt kellett volna mutatni a kamerák előtt, szoktunk röhögni rajta, igaz, már ő is kezd unalmassá válni.

Nacsa Olivér Karácsony Gergellyel és Gyurcsány Ferenccel foglalkozott. Elmondta mindazt, amit a kormánypárti sajtóban olvasni lehet. Hogy Karácsony, csakúgy, mint az összes ellenzéki párt, Gyurcsány kottájából játszik. Ez egy igen gondolat-takarékos megközelítés, nem kell agyalni poénokon, elég elővenni a Magyar Nemzetet, abban minden benne van, amit Bagi és Nacsa humorként elővezetett a köztévé szilveszteri műsorában.

Az mindenesetre e furcsa páros javára írható, hogy évek kitartó és szorgos munkájával egy új, nem létező műfajt alkotottak. A kormánypárti humor meghatározásakor a viccben szereplő székely emberre tudnánk hivatkozni, aki, amikor meglátta az állatkertben a zsiráfot, így kiáltott fel: ilyen állat pedig nincs.

A politikai humor – lassan mondjuk, hátha Bagi-Nacsa is megérti –, mindig ellenzéki. Arról szól, hogy kigúnyolja a hatalmasokat, butaságaikat, kisszerűségeket, adott esetben az aljasságot, a gazemberséget. Ezt tette Hofi Gézától kezdve mindenki, aki humoristaként adott magára és nemcsak a pénztárcájának vastagságát, hanem a szakmai és emberi hitelét is fontosnak tartotta.

Persze, ellenzékben is lehet rossz dolgokat csinálni, ne adj' isten, hibákat, vagy bűnöket elkövetni. Ezeknek a hibáknak, bűnöknek, butaságoknak azonban – éppen „elkövetőik” helyzeténél fogva – sokkal kisebb a súlyuk az ország, a társadalom szempontjából, mint amikor a hatalmon lévők követik el ugyanezt. Kormányon nagyságrendekkel többet lehet ártani, ezért a sajtónak nem csupán joga, de kötelessége is a hatalmat ellenőrizni, ha úgy tetszik, visszásságaira rámutatni.

Ezt felejtette el Bagi Iván és Nacsa Olivér. Lehet, nem is tudták soha.

P. s. Akinek nincs jobb dolga, a műsort itt tudja megnézni.