Balázs Péter: elképzelhetetlen, hogy Orbán akárcsak elméletben is helyeselné Putyin letartóztatását

Millei Ilona 2023. április 22. 14:45 2023. ápr. 22. 14:45

Nincs abban semmi újdonság, hogy a Fidesz leszavazta azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé tette volna Putyin letartóztatását és kiadását a Nemzetközi Bíróságnak, ha hazánkba jönne – véli Balázs Péter, volt külügyminiszter és uniós biztos. A professzor szerint ez a lépés főleg a belpolitikai csatározás része. Beleillik abba a képbe, hogy Orbán Viktor számára az orosz elnök nem csak egy barát, hanem akár követendő példa is. Elképzelhetetlen, hogy akárcsak elméletben is helyeselné Putyin letartóztatását.

Miért álltak ki a kormánypárti képviselők az országgyűlés külügyi bizottságában Putyin mellett, leszavazva az ellenzék javaslatát?

Ebben nincs semmi újdonság. Orbán Viktor körülbelül tizennégy éve hűséges szövetségese Putyinnak, minden akciójával azt fejezi ki, hogy számára az orosz elnök nem csak egy barát, hanem akár követendő példa is, és másolja az intézkedéseit. Ebbe a képbe teljesen beleillik ez a szavazás.

A kormány elméletileg arra hivatkozik, amikor az orosz elnöknek adandó menedékről van szó, hogy még mindig nem hirdették ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát. Ez elegendő indok egy háborús bűnökkel vádolt személy esetében?

Nem Putyin az egyetlen, akit így ítélnek meg. Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő – akit hazájában korrupciós bűncselekmények miatt jogerősen elítéltek – is idemenekült, és azt gondolom, hogy Orbán másokat is befogadna, ha éppen úgy alakul. De az egész fikció, mert ilyen helyzet nem fog előfordulni. Az egész egy elméleti kérdés. Ezek politikai, főleg belpolitikai csatározások.

A március 23-i kormányinfón Gulyás Gergely is a magyar jogrendre hivatkozva mondta, hogy nem tartóztatnák le Putyint, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát nem hirdették ki Magyarországon, mivel alkotmányellenesnek tartják, és a statútum kihirdetéséhez módosítani kellene az Alaptörvényt. Tulajdonképpen az akarat hiányzik a magyar kormányból az alkotmánymódosításhoz?

Persze. Ez kapóra jön. Hogyha ez nem lenne, akkor mást találna ki Gulyás Gergely. Akkor is hasonló tartalmú választ adna. Elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor azok után, amik közte és Putyin között történtek, akárcsak elméletben is helyeselné Putyin letartóztatását.