Balhé Sóskúton – Komjáthi Imre helyi népszavazást sürget az akkugyárakkal kapcsolatban

HírKlikk 2024. január 30. 19:22 2024. jan. 30. 19:22

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerint csak a lakossági ellenálláson múlik, megépül-e a gyár Sóskúton, ahol a lakosságot tájékoztató fórumon botrány tört ki, a résztvevők elzavarták a helyszínről a polgármestert és az akkugyár képviselőit. Az országgyűlési képviselő helyi népszavazást sürgetett az akkugyárakkal kapcsolatban.

Helyi népszavazáshoz kötné az MSZP, hogy épülhessen-e akkumulátorgyár a települések közelében – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke Sóskúton, ami a Fidesz tervei szerint szintén helyt adna egy újabb gyárnak. A helyiek viszont a közmeghallgatás helyett elüldözték Sóskút polgármesterét és az akkugyár képviselőit a lakossági fórumról. A többszáz fős tömeg később fáklyás tüntetéssel tiltakozott a tervezett akkugyár megépülése ellen.

A 17 órára meghirdetett, az Andrada cég üzeméről szóló lakossági tájékoztatóra König Ferenc polgármester biztonsági emberekkel érkezett. Az épület előtt többszáz fős tömeg gyűlt össze, sokakat nem engedtek be. Az emberek az önkormányzatot és a polgármestert szidták, végül a tömeg benyomult a tornaterembe, és a lakossági fórumot tiltakozó tüntetéssé változtatták.

„Szomorú volt látni, hogy egy település vezetőjének még mindig van bátorsága biztonsági őröket felbérelni azért, hogy távoltartsa a képviselőket és a nyilvánosságot. Szerintem az eset intő példa a polgármesterek számára. Ez megengedhetetlen! Bármennyire is ez a kormány üzenete az emberek számára, de az emberek ne hagyják, ezt nem lehet megcsinálni” – mondta Komjáthi Imre, aki szerint nonszensz, hogy a biztonsági emberek megfogták az országgyűlési képviselőket, és nem engedték be, illetve lakcímkártyát kértek mindenféle jogi felhatalmazás nélkül.

„Nagyon kemény jelenetek voltak, hívtam a 112-t, de mire ideértek a rendőrök, már bent voltunk” – mondta az MSZP-s politikus, aki el tudta csípni a polgármestert is, mielőtt kimenekült volna az iskola tornaterméből. „Odamentem a polgármester úrhoz, elmondtam, hogy nem ez a helyes út. Nem tudom, ezek után ki tud-e még állni a lakosság elé. De nem a polgármester a felelős, nem is a befektető cég, az csak minél olcsóbban akarja előállítani a terméket. A kormánynak van súlyos felelőssége. A kormánynak kellene biztosítani a helyiek levegőjét, vizét, egészséget, de még a saját jogszabályaikat se tartják be” – mondta az MSZP-s országgyűlési képviselő.

 „Néhány napja Debrecenben voltam, felháborító volt megélni, hogy a kormányhivatal emberei foggal-körömmel védik a kínai nagytőkét. Ott az akkumulátorgyár ügyvédje karba tett kézzel, mosolyogva ülte végig a tárgyalást” – idézte fel a bíróságon történteket Komjáthi Imre, aki szerint Debrecenben is nagy a nyomás a polgármesteren, ahol a Seattle akkumulátorgyár környezethasználati engedélyével kapcsolatban folyik a vita. Az MSZP társelnöke szerint az embereknek ki kell állniuk a véleményük mellett, és minél több emberhez el kell juttatniuk, hogy nem akarják az ország levegőjét, vizét és egészségét feláldozni a kormány gazdasági érdekeiért.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint egyrészt felpuhították a törvényeket, hogy ezzel tegyék vonzóvá az országot a multinacionális cégek számára, másrészt nincs kormányzati nyomás, hogy a jelenlegi törvényeket betartsák a cégek. Példaként említette a szakszervezetek ellehetetlenítését, hogy a vendégmunkások foglalkoztatásakor nem kötelező kollektív szerződést kötni, hogy nem kötelező a munkavédelmi oktatás, elég csak papíron átadni a dolgozónak az oktatási anyagot, és a munkahelyi egészségügyi vizsgálat sem kötelező. „Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy olcsóbb legyen a foglalkoztatás és a működés, ami nem a magyar emberek érdekét szolgálja” – mondta a szocialista országgyűlési képviselő.

Komjáthi Imre szerint a közfelháborodás elsöpörheti a sóskúti akkumulátorgyár megépülését, de ez a helyieken múlik és azokon, akik melléjük állnak, mert elszörnyedve látják, mi folyik az országban. Abszurdnak nevezte, hogy települések 12 kilométeres körzetében nem lehet szélerőművet építeni, de akkumulátorgyárat igen. „Ha a kormány elkötelezett a kérdésben, még le is nyomhatják a helyiek torkán. Nagy eséllyel Rogán Antal kommunikációs boszorkánykonyhájában meg fogják majd mérni, hogy mennyit nyernek és mennyit vesztenek ezzel” – jósolta az MSZP társelnöke.

A Sóskúton akkugyárat telepíteni szándékozó Andrada nevű céget Alsózsolcáról egyszer már elüldözték, ezután választotta ki a sóskúti ipari parkot, emiatt háborodtak fel a helyiek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom