Balkáni szinten a várható magyar élettartam

HírKlikk 2020. október 2. 15:30 2020. okt. 2. 15:30

Magyarországon 76,2 év a várható élettartam, ezzel a Visegrádi négyek lakosai közül a magyarok számíthatnak a legrövidebb életre.

A Népszava számol be az Eurostat szerdán publikált elemzéséről, miszerint 76,2 év nálunk a várható átlagos élettartam és ezzel az adattal az uniós átlagtól messze elmaradva, Magyarország a 27-es EU-s rangsor 23. helyén áll.

A férfiak és nők közötti különbség is nálunk az egyik legnagyobb, egy férfi 72,7 évre, míg egy nő 79,6 évre számíthat. Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága szerint, a 2018-ban született európai fiúk átlagosan 78,2 évet, a lányok pedig 83,7 évet élnek majd. Összesítve: 81 év az európai várható élettartam. 

A statisztikát a spanyolok vezetik, náluk 83,5 év a várható élettartam, őket szorosan követik az olaszok, majd a franciák, de az élmezőnyhöz tartozik még Ciprus és az északi tagállamok.

Az uniós tagállamok közül csak a velünk együtt csatlakozott Lettországot, illetve a 2007-ben belépett Romániát és Bulgáriát előzzük meg. Mi több, a csatlakozni kívánó Észak-Macedónia és Montenegró is előz minket.

Időközben a Központi Statisztikai Hivatal kiadta a 2019-es adatokat is Magyarországra vonatkozóan, eszerint nem történt jelentős változás: a tavaly született fiúk 72,8 évet, a lányok pedig 79,3 évet élhetnek. Régiós szinten vizsgálva az Eurostat-adatokat, elmondható, hogy a nyolc hazai térségből hat balkáni szinten áll, csak Nyugat-Dunántúl és Budapest van a visegrádi országokkal egy szinten, a többi számai a román és a bolgár régiók adataival vetekednek.

Forrás: Népszava