Bangóné: az egészségügy legyen nemzeti prioritás!

HírKlikk 2021. január 3. 13:13 2021. jan. 3. 13:13

Ma már mindenki számára világos, stadionépítő vezetés helyett az emberek egészségével, biztonságával törődő kormány kell – közölte online sajtótájékoztatón az MSZP országgyűlési képviselője.

Spórol a kormány az egészségügyön, mára több mint 1 millió ember maradt ellátatlanul. A köztársaságpárti erők új kormányprogramja tartalmazza a legfontosabb megteendő lépéseket – mutatta be vasárnap online sajtótájékoztató keretében az előválasztási kampányra készülő szövetség részéről Bangóné Borbély Ildikó.

„Kásler Miklós évértékelőjében beszélt arról, hogy a hétszeresét költötték 2020-ban a magyar sportra, mint azt megelőzően, de nagyon keveset beszélt az egészségügy helyzetéről, ami pedig a közvélemény-kutatások alapján a magyarok szerint a legnagyobb probléma” – ismertette Bangóné.

Elmondta, egyre kevesebb a háziorvos: decemberben már 844 üresen álló praxis volt Magyarországon. „Ez azt jelenti, hogy már több mint 1 millió honfitársunk nem jut hozzá az alapvető ellátási rendszerhez. Ezekben a körzetekben már évek óta nem tudják betölteni az üresen maradt orvosi állásokat”.

Kiemelte, igen nagy problémák vannak a szakdolgozói béremeléssel is. „Mi, a Magyar Szocialista Párt részéről folyamatosan mondjuk, hogy nem lehet szétválasztani az orvosok bérét az összes egészségügyi dolgozó bérrendezésétől, ami tíz éve elmaradt”. Hozzátette, az év végén kiderült, hogy a beígértekkel szemben, sem a pedagógusok, sem az egészségügyisek, sem a frontvonalban dolgozók nem tudnak 100 százalékos táppénzhez jutni, vagy csak nagyon bonyolult bürokratikus procedúrák útvesztőjén át.

„Az EMMI és Kásler megbukott, az egészségügyet, a szociális ellátórendszer egy részét, a felsőoktatást és a szakképzést kiszervezték alóla, és már az egészségügy nagyobb területéért is a belügyminisztérium felel” – állapította meg a képviselőnő. Emlékeztetett, a BM rendelte meg 325 millió forintnyi közpénzért azt az egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt is, amelynek tartalmát tíz évre titkosította a kormány: még annak sarkalatos pontjait sem ismerhették meg a parlamenti képviselők, pedig közügyről van szó.

Öt pontot emelt ki, amelyek azt szolgálják, hogy Magyarországon az egészségügy végre elindulhasson egy európai színvonalú úton:

  • legyen az egészségügy nemzeti prioritás;
  • jöjjön létre újra az önálló Egészségügyi Minisztérium, élén egy kompetens miniszterrel;
  • Magyarország legyen az Európai Egészségügyi Unió tagja: a magyar állampolgárok is kapjanak egységes, európai szintű egészségügyi szolgáltatásokat;
  • kapjon tisztességes béremelést az egészségügyi ágazat minden dolgozója;
  • átfogó technológiai-, fejlesztési- és digitalizációs programra van szükség.


„A 21. században 21. századi egészségügyet szeretnénk a magyar állampolgároknak is” – foglalta össze a kormányváltók fő célját programjából Bangóné Borbély Ildikó.