Bár törvénytelen, pedagógiai asszisztensekkel enyhítik az iskolákban a tanárhiányt

HírKlikk 2023. szeptember 3. 09:45 2023. szept. 3. 09:45

Nincs elég tanító, ezért pedagógiai asszisztensek taníthatnak több, a Külső-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott iskolában. A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem egyedülálló a probléma, a megoldás sem jogszerű, a tankerület vezetője pedig azt állítja, a hozzájuk tartozó iskolákban csak tanítók és tanárok tarthatnak órákat.

Az RTL híradójának eltorzított hangon nyilatkozó pedagógus kijelentette, mivel az iskolájukban nem sikerült betölteni minden állást, ezért pedagógiai asszisztensekkel pótolják őket. Tud olyan intézményről is, ahol a pedagógiai asszisztensek száma megközelíti a tanítókét.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ez nem egyedi eset és jogszerűtlen is, mert a jogszabályok egyedül arra adnak lehetőséget, hogy edzői minősítésű személyek testnevelésórákat tartsanak. Hozzátette, az országos kompetencia-mérés közben derült ki az intézményvezetők nyilatkozataiból, hogy már minden ötödik magyar általános iskolában olyanok is végeznek pedagógiai munkát, akiknek nincs pedagógia végzettségük, illetve minden harmadik általános iskolában olyan pedagógus tart órát, aki nem a végzettségének megfelelő tárgyat tanít.

A tankerület vezetője a híradó megkeresésére azt állította, hogy a Külső-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott iskolákban tanítási órát kizárólag tanítók és tanárok látnak el. 

Forrás: RTL


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom