Bárándy: megint átver mindenkit a kormány – már bocsánat…

Németh Péter 2020. május 27. 12:38 2020. máj. 27. 12:38

Az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kabinet, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat – írja a hvg.hu. Azt is írja a portál, hogy a törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében, rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A tervet olvasva, illetve a Fidesz-kormány eddigi működését ismerve, talán nem véletlen, hogy éltünk a gyanúperrel, itt megint valamilyen trükkről, kreatív jogalkotásról van szó, amelyben látszólag megszűnik a rendeleti kormányzás lehetősége, valójában azonban nem, sőt… Hogy mi a sőt, azt Bárándy Péter volt igazságügy miniszter fogalmazta meg meglehetős egyértelműséggel: a kormány nemhogy szűkíti, sokkal inkább még bővíti is a mozgásterét.

– Tulajdonképpen megpatkolták, amit meg lehetett patkolni – mondta a Hírklikknek nyilatkozva Bárándy. – A rendeleti kormányzást kiterjesztették, még nagyobb szabadságot biztosítottak maguknak. Erről van szó.

– Elsőre úgy értelmeztem az olvasottakat, hogy ez az elképzelés azért szűkíti a kormány lehetőségeit…

– Dehogy szűkíti, bővíti. Kifejezetten bővíti az eljárási lehetőségeket, hiszen egyszerre megszünteti a jelenlegi helyzetet, majd törvénnyel lehetőséget teremt arra, hogy a tisztifőorvos indítványára, a miniszter előterjesztése alapján, a miniszter elrendelhet járványügyi különleges helyzetet. Ebben a különleges helyzetben pedig a kormány rendeleteket alkothat, rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezeknek a rendeleteknek nem tizenöt nap, hanem hat hónap a hatályban léte. Ezt a hat hónapos időszakot nem a parlament, hanem a kormány hosszabbíthatja meg.

– Nagyjából ugyanazokkal a jogosítványokkal, mint az eddigiekben?

– Igen. Ezt csak azért hangsúlyozom, nehogy valaki könnyes és elhomályosult szemekkel bocsánatot kérjen.

– Tehát még azt is megteheti, hogy bárki lakását lefoglalja?

– Abszolút.

– Most akkor egy olyan jogi megoldással állunk szemben, amellyel végleg kikerülik a parlamentet?

– Persze.