Bárki hozhatott be lélegeztetőgépet, ha jó kapcsolatai voltak

HírKlikk 2020. július 9. 10:56 2020. júl. 9. 10:56

A Külgazdasági és Külügyminisztérium előző héten árulta el a hvg360-nak, kiktől szerzett be lélegeztetőgépeket. A KKM összességében több mint 16 ezer készüléket rendelt meg 300 milliárd forintért, az átlagár tehát durván 19 millió forint volt. A partnerek listáján a külföldiek mellett, nyolc magyar szereplő található. E cégeknek nézett utána a HVG.

Mint a lap kutatásából kiderült, a lista legalábbis színes. Úgy tűnik, bárki hozhatott be Magyarországra lélegeztetőgépnek nevezett szerkezetet, akinek voltak kapcsolatai a kormánnyal, és azt mondta, hogy képes az üzletkötésre. A nyolc cég között van olyan, amely eredetileg optikai eszközöket gyárt, és olyan is, amely plasztikai sebészettel (is) foglalkozik. De találni lehet rajta olyan szereplőket, akik a kereskedőházak környékén sündörögtek. Az egyik legérdekesebb szereplő pedig a Pro Concept Kft., amelynek tulajdonosa az Orbán-kormány politikája szempontjából fontos azeri ügyekben tűnt fel. 

Mint az Átlátszó korábban megírta, 2012-ben több részletben, több mint kilencmillió dollár érkezett egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A pénzt a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Velasco International Inc. magyarországi bankszámlájára utalták. A Pro Concept tulajdonosa, Hiszem János úgy kapcsolódik a történethez, hogy korábban éppen ő volt a Velasco magyarországi kézbesítési megbízottja. Cége, amellyel a lélegeztetőgép-beszerzésben részt vett, információtechnológiai szaktanácsadással foglalkozik.

Szijjártó Péter minisztériuma, miután a HVG rákérdezett, hogy miért e társaságokkal szerződtek, hiszen a nyilvános adatok alapján, nem sok közük volt korábban a lélegeztetőgépekhez, azt közölte, „Azokkal kötöttünk megállapodást, akik képesek voltak arra, hogy Magyarországra lélegeztetőgépet hozzanak."

Forrás: HVG