Belezavarodott a vakcinamenetrend időpontjába az operatív törzs

HírKlikk 2021. május 8. 08:50 2021. máj. 8. 08:50

Továbbra sincs egyértelmű válasz arra, hogy aki korábban kérné, mint 12 hét az AstraZeneca-vakcina második adagját, annak pontosan mi a teendője.

Mind az érintetteket, mind a háziorvosokat összezavarta az operatív törzs váratlan rugalmassága, hogy lehetővé tették az AstraZeneca oltások második dózisának előbbre hozását. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján egy hete jelentette be, „Lehetővé tesszük, hogy hamarabb, ne csak három hónap különbséggel vegyék fel az oltóanyagot az ezt igénylők.”

A tiszti főorvos azt is jelezte: az érintetteknek ezt az igényt az oltópontokon kell jelezniük. Az utóbbiakat eligazító kormányhivatal levele szerint azonban előrehozott oltást is csak olyan napra tervezhetnek, amikor amúgy is oltanak AstraZenecával. Azt hogy ez mikor lesz, a szolgáltatók nem tudják előre. Így a jelentkezőknek sem tudnak semmit mondani. A levélben az is benne van, hogy oltás pocsékba nem mehet, ha még látnák is előre az időpontokat, össze kellene szervezniük tízes csoportokba a gyorsabb beoltást kérőket, mert az AstraZenecából tíz adag van egybe csomagolva – idézi a Népszava.

Akik pedig ezután az első Astra-oltása beadásánál jelzik, hogy a szokványos három hónapnál korábban kérik a másodikat, azoknak az ezzel kapcsolatos igényét az oltópontoknak el kell küldeni a területi kormányhivatalnak. Sok helyen ezt úgy értelmezték, hogy a páciensek írhatnak az e célra fenntartott az e-mail-címre, így azt ki is függesztették a várókban. A kormányhivatalok kezdetben ezekre a levekre azt az egyen-választ küldték, hogy a páciens forduljon az oltóponthoz.

Pár nappal később a levélírók már semmilyen választ nem kaptak, viszont azokat az oltópontokat, amelyek nyilvánossá tették ez a e-mail-címet, megdorgálták. Mondván: a levélírás lehetősége az alternatív időpontra való jelentkezéshez az intézményeknek szólt és nem a pácienseknek. A telefonálóknak viszont az intézmények nem tudnak mit mondani, hiszen jelenleg nincs AstraZeneca vakcinájuk. Ezekben a napokban az oltópontok Sinopharmot, Szputynikot és a pedagógusok második Pfizer oltását osztják.

A háziorvosok sincsenek könnyebb helyzetben. Mivel ők egyszerre kevesebb embert oltanak, így számukra több problémát okozhat, hogy az Astra-oltásokból tíz van egybe csomagolva, az egységdoboz felnyitása után azokat be kell adni, vagy ki kell dobni a maradékot a kukába.

Forrás: Népszava