Bencsik András szerint Orbán Viktor személyesen akadályozta meg az orosz-ukrán háborút

HírKlikk 2022. február 7. 11:22 2022. feb. 7. 11:22

Hevesen bizonygatták a Sajtóklub vasárnap esti résztvevői, hogy Magyarországnak miért szükséges barátkoznia Oroszországgal. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy az Egyesült Államok már egy hanyatló birodalom. Természetesen mindez a múlt heti Putyin-Orbán találkozó után jutott eszükbe – írja a Népszava.

A Demokrata főszerkesztője úgy vélekedett, a NATO – amerikai befolyással – mindent megtett, hogy „kirobbantasson” egy orosz-ukrán háborút, amiből „valami csúnya dolog” is kisülhetett volna. Bencsik András szerint mindez nagyon közel volt, közelebb, mint gondolnánk. 

„Az, hogy Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarország »jégtörő« szerepet visz, tehát ha megfagyna is a kapcsolat, mi jégtörők lennénk, ebben a hasonlatban benne van az a megfogalmazás, az a benyomás, az a vélemény, hogy valami nagyon veszélyes helyzet volt, amit Magyarország, vagyis személy szerint Orbán Viktor, valamint Szijjártó Péter ezeken a tárgyalásokon feloldott” – jelentette ki.

Majd örömét fejezte ki, hogy stabil a gázellátás, mert így a magyarok anyagi biztonságban vannak, ugyanakkor jobban örül a tartós békének. Ezt követően azzal folytatta, közel voltunk, hogy egy „Koszovó-típusú”, akár évtizedekig parázsló háborús övezetté alakítsák „ezt a részt”. Ezt most megúsztuk, „Istennek legyen hála és hála Orbán Viktor bátorságának”, és persze annak, hogy az uniós politikusokban a józan ész felülkerekedett. 

Később Bayer Zsolt is szót kért, mint Fidesz-alapító: „szerényen hadd jegyezzem meg ennek a kis nyikhaj senkinek”. (A 444.hu egyik meg nem nevezett újságírójára gondolt – a szerk.) „Akiknek most a 444 a seggét nyalja, ez az egész ellenzéki konglomerátum – egy-két ritka kivételtől eltekintve – ezek, illetve ezek elődei, itt negyven éven át Moszkva valagát nyalták. Ahogy jött a rendszerváltás, hétfőről keddre elkezdték nyalni Washington valagát, meg Brüsszelét. Mert igen, ezeknek lételeme a valag, és mindig van egy aktuális valag, amibe belé omlanak – hogy Karinthyt hozzuk ide kicsit finomabb megfogalmazásban. Igen, ezek az aktuális birodalom seggében laknak és mi pedig – milyen érdekes – pont fordítva. Amíg Moszkva seggét nyalták, mi Fideszt alapítottunk, hogy a Nyugathoz menjünk, tartozzunk...” Majd azzal folytatta, hogy Washington lett az új Moszkva, „most azoktól is Jóisten mentsen meg.”

Tirádáját azzal fejezte be, hogy amikor Hruscsov rakétákat akart telepíteni annak idején Kubába, akkor az Egyesült Államok jelezte neki, hogy ebben az esetben III. világháború lesz. 

„Miért gondolja ez a kis fingogáló hülye (Joe Biden – a szerk.), hogy egyébként meg majd Oroszország majd úgy nézi, hogy oda az alhasába az Egyesült Államok telepítsen harcászati rakétákat meg atomfegyvereket?! Miért hiszik ezt?! Nem fog sikerülni” – jelentette ki.