Bennfentes kereskedés a Karmelita kolostorban

HírKlikk 2019. december 22. 17:11 2019. dec. 22. 17:11

Vágjunk is a közepébe, és a HVG hetilapot is segítségül hívva, nézzük röviden, mi történt.

Az Orbánhoz is közeli 4iG, annak ellenére sem veszi meg a T-System céget, hogy erről Orbán személyesen állapodott meg korábban a tulajdonos, a Deutsche Telekom vezetőivel. Annak ellenére sem, hogy néhány hete már az MNB kötvényprogramja is bejelentette – a maga eszközeivel – szándékát az ügylet támogatására, vagyis, hogy vásárol majd 4iG kötvényt, ha kell.

Hogy végül miért maradt el az üzlet, annak sok oka lehet, de most számunkra nem ez a fontos, hanem az, hogy ez a tény miként szivároghatott ki egyetlen céghez, a Rogán barátja tulajdonában lévő Monavishoz, amelyik el is adta időben a 4iG részvényeit – mielőtt azok bezuhantak volna az elmaradt üzlet miatt.

Vagy a 4iG  vagy a Deutsche Telekom tulajdonosai és/vagy vezetése tudhatott erről az információról, és persze Rogán Antal, aki a Digitális Kormányzati Ügynökséget felügyelő miniszter. Rajta keresztül a miniszterelnök is informált lehetett.

De menjünk csak sorban! Kezdjük azzal, hogy a tényállás szerint, 99 százalékos valószínűséggel bennfentes kereskedés történt. Alapos a gyanú arra, hogy a csupán egy éve alakult Monavis – amelynek egyetlen vagyona 2 millió darab 4iG részvény volt – időben fülest kapott a teljesen váratlan fordulatról, ezért adta el gyorsan, a bezuhanás előtt. Ezekkel további áremelkedésre spekulált volna, arra az esetre, ha megveszi a 4iG a T-System céget. De ez nem következett be, így menekülni kellett a részvényektől.

Ez az ügy – az összes körülményével együtt – a bennfentes kereskedelem klasszikus tüneteit hordozza magában.

Most jön az a kérdés, hogy honnan tudhatott meg bennfentes információt a Monavis?

Nos, a fentebb említett körből, és nagyon valószínű, hogy nem az eladó cég tulajdonosa vagy menedzsmentje kotyogta el neki a fejleményeket, hanem a vevő cég, illetve annak szakmai felügyelője, Rogán Antal.

Ezek csak alapos gyanúk, de alaposak, és így összességében elegendőek lettek volna ahhoz, hogy az MNB magától is azonnali vizsgálatot indítson – az ügyészséget is rögtön bevonva – az ügy egész  kormányzati szférára rendkívüli veszélyessége és hitelrontó jellege miatt.

Ám ez nem történt meg, és még csak most készül feljelentést tenni az MNB-nél a Tőzsdei Egyéni Befektetők Egyesülete is.

Az USA-ban sem csak angolkisasszonyok élnek, de ha ez ott fordult volna elő, akkor az ügyészég már régen házkutatást tartott volna a Monavis-nál, lefoglalta volna adathordozóit, levelezéseit, telefonálási listáját, stb. Mert ott van ügyészség és teszi a dolgát. Nálunk nincs – legalábbis láthatatlanná és immunissá válik akkor, amikor a kormányt vagy ahhoz közel álló ügyeket kellene vizsgálni.

Foglaljuk össze röviden, hol tartunk: nagyon alapos a gyanú arra, hogy a Karmelita kolostorban székelő kormány és annak tagjai az egész ország hitelességét, jogbiztonságát, valamint a hazai tőzsde működését súlyosan érintő, lejártó tevékenységet folytatnak. Anélkül tehetik ezt meg, hogy azonnal lekapcsolná az érintetteket az az ügyészség, amelyik – egyébként – a sok milliárddal megkárosított kisbefektetők adójából működhet.

Jön majd a megszokott, üres duma, hogy nem úgy van az, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, majd a vizsgálat eldönti. Akinek nem tetszik, tegyen feljelentést és így tovább.

Ennek egy része akár igaz is lehet úgy általában – de nem a konkrét helyzetben. Esetünkben ugyanis – mivel alapos gyanú áll fenn a bennfentes kereskedelemre –, az ügyészségnek azonnal nyomozást kellene elrendelnie házkutatásokkal és lefoglalásokkal.

Tudjuk azonban, hogy ezt nem teszi meg, mert Magyarországon a független média felszámolása után, a bűnözés vált a negyedik hatalmi ággá. Erősebb lett mint az ügyészség, sőt – mint látjuk –, már  a  kolostorokba is befészkelte magát.