Bérlakás a Várban

Dr. Dávid Ferenc       2019. október 15. 13:21 2019. okt. 15. 13:21

Teljesen egyetértek V. Naszályi Mártával, az I. kerület új polgármesterével, aki megválasztása után hangsúlyosan kijelentette, hogy a lakásállomány gyors felmérését követően azonnal nekikezdenek egy igazságos és méltányos bérlakás-konstrukció kialakításához. Azt is nyilatkozta (szerintem rendkívül okosan), hogy „nem szeretnénk egy „Bayer, Palkovics, Nagy Gábor Tamás rendeletet”, hanem valóban rendszerszintű rendeletet szeretnénk hozni, ami méltányos a kerületben élőkhöz.”

Abszolút helyes a megfogalmazott irány, de emlékeztetőül azért nem árt konkretizálni, hogy a fent megnevezett úriemberek mennyiért bérlik a lakásukat a kerületben.

1. Az ütemesen „szarjankozó” és a védtelen fiatalokat állandóan „leprolizó” Bayer Zsolt négyzetméterenként 605,--forint bérleti díjat fizet az Úri utcai lakásért. Ez havonta 32 ezer forintjába kerül.

2. A Magyar Tudományos Akadémiát „legázoló” Palkovics miniszter 510,-- forintot fizet négyzetméterenként, a 67 nm alapterületű lakásért, így havonta 35 ezer forint alatti díjért pöffeszkedhet a Várban.

3. Nagy Gábor Tamás (volt I. kerületi polgármester) néhány éve már gondoskodott magáról is a kerületben: ő „gálánsan” 1.200,-- forintot méltóztat fizetni négyzetméterenként, ami 81 ezer Ft havi bérleti díjat jelent.

Természetesen a sor folytatható, de úgy gondolom, hogy a polgármester asszony által megemlített és az általam „forintosított” párt –és kormányzati emberek példája jól mutatja, hogy miféle ingatlan-gazdálkodási gyakorlatot alkalmaztak az I. kerületben az elmúlt években.

Soha nem éltem Budán, gyermekeim és unokáim is Pesten laknak, semmiféle érdekeltségem nincs a Várnegyedben. Annyit viszont tudok, hogy a pesti oldalon a XIII. kerületben vagy Zuglóban 3.000,--Ft/négyzetméter ár alatt emberhez méltó lakást már nem lehet bérelni, így pl. a XIV. kerületi Füredi utcai lakótelepen háromszor-négyszer magasabb a piaci tarifa, mint az I. kerületi önkormányzat által „akciósan” juttatott Országház utcai kégli esetében. A miniszter, a kerületi polgármester és a mocskos szájú bérfirkász irreálisan nyomott áron (szinte bagóért) dölyfösködik a Várban, míg egy kezdő diplomás vagy fiatal szakmunkás havi 140-150 ezer forintért kap csak valamire való bérlakást. Abszolút támogatható, hogy a polgármester asszony nem „névre szólóan” akar új bérleti konstrukciót kialakítani, de arra is ügyelnie kell, hogy a normatív módon létrehozott új szabályozás – leszámítva a rászorultság miatti és valós alapú kedvezményeket – piaci árakra épüljön. A fent felsorolt „nagykutyák” jól el vannak engedve anyagilag, semmi nem indokolja, hogy az önkormányzat még irracionálisan alacsony bérleti díjjal támogassa őket. A Várnegyedben a piaci alapú (nem az önkormányzat által eltérített) bérleti díj sok esetben már most meghaladja az 5-7 ezer forintos négyzetméter árat. Itt jelzem, hogy a kerület tulajdonában 1.400 bérlakás van.

Őszintén drukkolok, hogy az I. kerület polgármestere és a közgyűlés mihamarabb megalkossa az új bérlakás-rendeletet. Legyenek körültekintőek, de ugyanakkor bátrak is. Ne befolyásolja őket döntésükben, hogy a híres/hírhedt és köztudottan szegény/szerény érintettek majd hangosan méltatlankodva védik a védhetetlent, és ragaszkodni fognak kiváltságaikhoz. Egyébként is: ezek a nagyurak már biztosan jól jártak, hiszen évekig töredék lakbérrel megúszták. Holnaptól nekik is reális árat kell fizetniük lakhatásért. Tudom, hogy nem ehhez szoktak….