Bill Gates szerint Karikó Katalin 2023 egyik toplistás embere

HírKlikk 2023. december 30. 11:30 2023. dec. 30. 11:30

Bill Gates a közösségi oldalán közzétett toplistában méltatta Karikó Katalint, aki nemrégiben kapott Nobel-díjat. Ezt a Forbes szúrta ki. A világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb embere, a Microsoft-társalapító szoftverfejlesztő az év vége alkalmából tett közzé egy ötös listát.

„Kétségtelen, hogy kihívásokkal teli időket élünk, de továbbra is optimista vagyok a jövőt illetően. Szerencsés vagyok, hogy a munkám révén rálátásom van arra, hogy a világ egyre jobbá válik. Íme egy lista öt jó dologról, ami ebben az évben történt” – idézi a Forbes Bill Gates poszját. Ebben a 2023, esztendőt értékelve, kitér a csúcsteljesítményekre is, s itt kerül elő az immár Nobel-díjas Karikó Katalin és kutatótársa.

Mint Gates rámutat: Karikó Katalin és Drew Weissman akkor látták meg az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, amikor még kevesen fogták azt fel, és foggal-körömmel küzdöttek kutatásaik folytatásáért. Ennek eredményeképpen forradalmi vakcinák születtek, amelyek több tízmillió ember életét mentették meg. Megérdemelt Nobel-díjukat idén olyan munkájukért kapták, amely valóban megváltoztatta a világot.

Bill Gates az idei év csúcsteljesítményeként értékelte továbbá, hogy elindult a mesterséges intelligencia kora; új korszakba lépett az éghajlatváltozás elleni küzdelem; a tudósok előrelépést értek el a méhnyakrák megelőzésében és hogy nagy lendületet kapott a zöld munkahelyek terjedése.

Karikó Katalin a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte a tudományos munkát az 1980-as években, és elég gyorsan elköteleződött a hírvivő RNS (mRNS) vizsgálata mellett, amelyről középiskolai tanulmányainkból lehet annyi emlékünk, hogy a DNS-ben tárolt információból segít sejtjeinknek fehérjét készíteni. 

Bill Gates posztját eredetiben itt tudják elolvasni.