Bizalmi válság Hajdúnánáson – a veszélyhelyzet alatt borult egy fontos megállapodás

Csanádi Dávid 2020. május 29. 20:08 2020. máj. 29. 20:08

Az ízérzéke helyett, a szavahihetőségét vette el a koronavírus Hajdúnánás polgármesterének – véli az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoportja, azaz a városi ellenzék.

A hat ellenzéki képviselő közösen tartott sajtótájékoztatót a hajdúsági városban, amelynek apropója Szólláth Tibor polgármester a válsághelyzet alatt hozott egyik intézkedése volt.

A városvezetés helyzete ugyanis nem egyszerű: a tavaly októberi önkormányzati választások eredményeként 6:6 lett a kormányoldali és ellenzéki képviselők aránya a testületben. Ahogy utóbbiak fogalmaztak, „Az önkormányzati választáson Hajdúnánás lakói megértették üzenetünket és a kontroll nélküli városvezetést felváltotta egy kiegyensúlyozott, széles körű véleményekre épülő testület. A hajdúnánási képviselő-testületen belüli 6:6-os arány elindított egy munkaalapú, kölcsönös kompromisszumokra épülő tevékenységet”.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzettel azonban a polgármester jogköre kiszélesedett: minden döntést egy személyben hozhatott meg. Erről viszont ő maga nyilatkozta április elsején a Hajdúnánási Televízióban, hogy „Nem gondoltam azt, hogy akkor most itt van a lehetőség, hogy meghozzak egy sor olyan döntést, amire korábban esetleg nem tudott a képviselő testület döntéseket hozni".

Májusban aztán olyan előterjesztést kaptak véleményezésre az ellenzéki képviselők, amely megvonta volna a művelődési-, oktatási- és sport bizottság jogkörét és a képviselő-testület jogkörébe helyezte volna át azzal, hogy „a támogatások odaítéléséről, a tárgyévi költségvetési rendeletben foglaltak alapján, a képviselő-testület dönt”.

A képviselőcsoport azonban hat „nem" szavazattal elutasította a módosítást, így azt testületi ülésen nem lehetett volna keresztülvinni. A végső döntés – másképp a sajtótájékoztatót sem hívták volna össze – azonban nem vette figyelembe ezt az eléggé markáns ellenzéki véleményt.

Márpedig ez a döntés azért is érdekes, mert ezzel egy olyan kompromisszum borult fel, amely a képviselő-testület közös munkáját alapozta meg: a művelődési-, oktatási- és sport bizottság elnökét és többségét ugyanis – egyhangú, 12 szavazatos döntés alapján – az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoport adja. Cserébe ők csak egy alpolgármestert jelöltek, míg a kormánypárti Polgári Összefogás képviselőcsoport kettőt.

Az Összefogás Hajdúnánásért szerint, ezzel Szólláth polgármester „visszaélt a vírushelyzet adta jogi lehetőségével, és politikai célokra használta fel a veszélyhelyzetet”.

Az ellenzék rámutatott: az előterjesztésben az az indoklás szerepel, hogy sokkal demokratikusabb, ha a támogatások odaítélésében nem csak egy bizottság dönt, mert a képviselő-testületnek nagyobb a felhatalmazása. Ez az Összefogás Hajdúnánásért képviselői szerint sántít, mert több évtizedes, bevált gyakorlat volt, ráadásul az előző ciklusban a polgármester vezette frakció adta a bizottság tagjait, ellenzéki képviselő tagja sem lehetett a bizottságnak.

Végezetül a hat ellenzéki képviselő megerősítette, hogy véleményük szerint, a polgármester döntésének „semmi más célja nem lehetett, csak az általa politikai ellenfeleknek tartott képviselőcsoport jogainak megnyirbálása, a vészhelyzet leple alatt”. Hozzátették, hogy ez viszont a polgármester szavahihetőségét vonja kétségbe.

Márpedig ha egy településen a közgyűlés 6:6-os szavazataránya mellett, bizalmi válság alakul ki, annak nagyon súlyos következményei lehetnek, hiszen szinte minden kérdésben patthelyzet alakulhat ki. Ez pedig senkinek nem lehet érdeke – legfőképpen Hajdúnánásé nem.