Bod Péter Ákos: nem tudják a miniszterek, hogy miért felelősek

HírKlikk 2023. január 10. 15:20 2023. jan. 10. 15:20

A magyar ügy speciális, hiszen nemcsak arról van szó, hogy nagy a korrupció, hanem, hogy ez szervezettnek néz ki – véli Bod Péter Ákos, közgazdász. Kontroll alatt akarják ugyanis tartani az uniós erőforrásokat is, amiket nem azért adnak, hogy egy hatalmi struktúrát erősítsenek, hanem, hogy egy gazdaság, egy társadalom fejlődjön. Az egyetemi tanárral, a jegybank volt elnökével a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Németh Péter beszélgetett.

A közgazdász szerint a gazdaság állapotáról kétféleképpen lehet beszélni. Egyrészt megnézzük a múltat és hogy azóta haladt-e előre a világ. A válasz: általában igen. Magyarországon a bérek is nőnek, bár ha ötszázezret mond valaki átlagbérként és összehasonlítja, hogy most hányszor tud belőle tankolni, és mennyiszer tudott 20-30 évvel ezelőtt, máris kiderül, hogy nem is olyan fényes a helyzet. Másrészt megnézhetjük azt is, hogy mások hova jutottak. Ha például körbenézünk, hogy mennyit fizetnek Bécsben, Pozsonyban vagy Nagyváradon, akkor azt is látjuk, hogy azokhoz a mutatókhoz képest, amelyekre a propagandisták hivatkozni szoktak, a nemzetközi mutatók sajnos mások. Ami ott meredeken emelkedik, az Magyarország az elmúlt 15-20 évben folyamatosan csúszik lefelé. Horvátország már bekerült a schengeni és az euro- övezetbe is, miközben mi beláthatatlan távolságra vagyunk – magyarázta Bod Péter Ákos. 

Utalt rá, hogy a hivatalos megszólalók elmondják, minden nagyon szép, minden nagyon jó, de nehéz év jön. Ebben van taktika is, mert a bázist meg kell erősíteni, hogy jól kormányoznak, nehogy higgyenek a szemüknek. De 7 millió embernek azt is el kell mondaniuk, hogy adót fognak emelni. Az adóemelést pedig közvetetten csinálják. Valamelyik vállalatnak megemelik az adóját az meg ráterheli a termékére, „amiért a kasszánál dühönghetek”, ha nem tudom, hogy mi van mögötte. Ilyen volt az extraprofit adó is 2022 nyarán. 

Átlátható-e az a kormány, amit most kialakított Orbán? – kérdezte Németh Péter. Van logikája az Orbán-kormánynak, de Bod Péter Ákos szerint az is hozzátartozik, hogy ne tudják a miniszterek, miért felelősek, ne legyen senki szuverén. Piramisszerű szervezetben minden a tetején dől el, ahogyan Sztálin elvtárs – aki az egyik legcentralizáltabb vezető volt – is mindent eldöntött. 

Orbán Viktort az egyetemi tanár szerint nem maga a gazdaság érdekli, hanem az, hogyan fogja befolyásolni azt, ami neki fontos, vagyis a hatalom megtartását. A gazdaságnak azonban vannak sajátos törvényei, az egyetemen az első órán el is szokott hangzani: a kereslet-kínálat törvénye szerint, hogyha az árakat mesterségesen leviszik, akkor azon az áron nem fognak tolongani a termelők, hogy eladják a termékeiket, így hiány lesz. „Feltételezem, hogy ezekkel az alap dolgokkal nem akar foglalkozni, ami nem lenne baj, ha olyan munkatársai lennének, akik jók és megbízik bennük” – gondolkodott hangosan az egyetemi tanár. 

A gazdaságunk küszködik. Azt nem lehet tudni, hogy egy gazdaság azért teljesít jól, mert jól kormányozzák, vagy ha rosszul, azért attól még működik. Bod Péter Ákos arra is emlékeztetett, hogy most, amikor a komolytalan nyári költségvetés már nincs, még nem rendelkezünk ideivel. A kormány pedig tulajdonképpen most a hadi okok, korábban a járvány, azelőtt a migráció miatt, de valami miatt azt mondta, hogy ő majd elintézi ezt. De ezek nem jó elintézési technikák – tette hozzá a közgazdász. 

A nagy kérdés az, hogy miközben az uniós agrártámogatás jön, az új, jelentős pénzek megérkeznek-e? Ugyanis példa nélküli, hogy egy országnak a belső rendszerét az európai pénzek védelmének szempontjából annyira gyengének tartsák, hogy emiatt nem szívesen nyitják meg a csatornákat. Az egyetemi tanár úgy vélte, hogy a magyar ügy speciális, hiszen nemcsak arról van szó, hogy nagy a korrupció, hanem hogy ez szervezettnek néz ki, mert kontroll alatt akarják tartani az uniós erőforrásokat is. Namármost azokat viszont nem azért adják, hogy egy hatalmi struktúrát erősítsenek, hanem hogy egy gazdaság, egy társadalom fejlődjön.

A Klikk Tv Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk