Bod Péter Ákos: vetélytársak híján, ma már Mészáros akár becsületesen is nyerhetne

HírKlikk 2022. december 3. 07:40 2022. dec. 3. 07:40

Bod Péter Ákos szerint nehéz elképzelni, hogy a kormány bő évtizedes működését hirtelen megváltoztatná. A közgazdász egyetemi tanár többek között így kommentálta az Európai Bizottság szerdai döntését, aminek következtében visszatarthatnak a Magyarországnak szánt forrásokból. A volt miniszter és a jegybank egykori elnöke a Klikk TV Mélyvíz című műsorában válaszolt Németh Péter kérdéseire.

A kormány ezt a javaslatot sikerként kommunikálta a hazai közvélemény felé, holott a tartalma ennek éppen az ellenkezője. Melyik olvasat a valós?

„Komoly összeget helyezett kilátásba helyreállítási alapként a Covid-válságot követően az uniós tanács. Ezzel azokat akarta segíteni, akiknek feltétlen szükségük volt a támogatásra kedvezményes hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában.” 

Ebből a kormány a „lopásgátlóval” ellátott lehetőségeket meg sem pályázta, a vissza nem térítendővel élt, de mára a magyar kormánnyal kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt mindenhol szigorításokkal él Brüsszel a folyósítások kapcsán. „Az unió és minden tagország érdeke, hogy a pénz arra menjen, amire szánják.”

Az MNB volt elnöke úgy látja, hogy a szigorítások kapcsán, a pénzpiac némileg megkönnyebbült, de ez persze nem jelenti azt, hogy a követelmények nem kijátszhatóak. Mára viszont olyan viszonyok alakultak ki a vállalkozói piacon, hogy „akár becsületesek is lehetnének egy-egy tender kiírását követően, hiszen gyakorlatilag nincs már más, aki nyerhetne, mint Mészáros és köre”. 

Magyarországon viszont elvesztek az ellensúlyok, „amik azt volnának hivatottak szolgálni, hogy kettő meg kettő az négy és senki ne kezdje magyarázni, hogy négy és fél. Erre volna hivatott a szabad sajtótól kezdve, a szakszervezeteken át, akár a Tudományos Akadémia is”.

A források, a tenderkiírások avagy azok elmaradása körüli visszaélések mára viszont „a Holdról is látszanak, de Brüsszelből mindenképpen. Magyarország így működik”. Ezzel együtt s a szigorítások betartásával kapcsolatban Bod Péter Ákos szkeptikus. 

„Nehéz elképzelni, hogy a kormány bő évtizedes működését hirtelen megváltoztatná. Az a baj, hogy elszólja magát a legfőbb döntéshozó, miszerint nem hisz a piacban.” 

Na de a piac mi vagyunk, még ha a piaci verseny ki is szorult mára. „Maradt egy szűk hatalmi kör, ami nagyon hozzászokott, hogy a döntéseket nem kell megmagyarázni, indokolni, nem kell igazat mondani, egyáltalán, nem kell mondani semmit”.

Ez viszont nem jogállamisági ügy – tette hozzá. „Az minden esetre jó hír, hogy a tárgyalt összeg nem veszett oda s nagyjából-egészéből megnyílhat majd a helyreállítási alap. Ez siker. Persze megpróbálják kijátszani, de legalább már figyelnek minket.” 

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.