Bodnár Zoltán: az információ a szűk családi körből jöhetett

NVZS 2019. január 11. 05:20 2019. jan. 11. 05:20

„Függetlenül a jogi minősítéstől, biztosan volt a Matolcsy-gyereknek valamilyen információja arról, hogy történni fog valami az NHB Banknál” – véli Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke. A bennfentes kereskedelem aligha bizonyítható, de mindenféleképpen etikátlan az ügy – tette hozzá, amikor az MFor értesülésével kapcsolatban kérdeztük.

A portál azt derítette ki, hogy Matolcsy Ádám két cége csaknem két héttel korábban nyitott új számlákat a Gránit Banknál mint ahogy az MNB korlátozta a 7 millió forint feletti kifizetéseket a jegybankelnök-papa, Matolcsy György unkatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó NHB Bankban. Egyben felügyeleti biztost is kirendeltek a pénzintézethez.

Bodnár szerit nem életszerű, hogy Matolcsy Ádám cégeinek pont az MNB december 18-i intézkedése előtt jutott az eszükbe felmérni a piacot és új számlákat nyitni egy másik bankban. Mint ugyanis az Mfor megtudta: az egyik cégének, a Balaton Bútor Belsőépítészeti, Bútorgyártó és Kereskedelmi Tanácsadó Kft.-nek három NHB-s számlája is volt, de nem sokkal a korlátozások előtt két újabbat nyitottak a Gránit Banknál. Megkeresésükre azt a választ kapták Matolcsyéktól, hogy szükségük volt egy újabb bankszámlára és a piaci felmérés után a Gránit Banktól kaptak olyan kedvező feltételű ajánlatot, ami a legmegfelelőbb volt számunkra.  Bodnár szerint azonban minimum sejtésük kellett legyen arról, hogy valami történni fog az NHB Bankkal, ahol egyébként felügyeleti vizsgálat folyt.

Igazán érdekes az lehet, hogy ennek a sejtésnek mi lehetett a forrása – mondja a volt jegybanki alelnök. Az nem valószínű, hogy Szemerey, hiszen ő csak a korlátozások és felügyeleti biztos kirendelése után, december 19-20-án nyitott számlákat egy másik banknál. Ezek után nem kell túl élénk fantázia ahhoz, hogy arra gondoljunk, az információ a szűk családi körből jöhetett – véli Bodnár Zoltán, aki hozzátette: arról nincs hír, hogy pénzt is átvittek-e a Matolcsy Ádámék az NHB-tól a Magnetbankba, ha igen, akkor súlyosan etikátlan cselekedetet követtek el.