Borkai és Orbán szemfényvesztése

Németh Péter 2019. október 16. 06:49 2019. okt. 16. 06:49

Az senki előtt nem lehet kérdéses, hogy Borkai Zsoltot hétfőn, a budapesti „kihallgatásán” utasították arra, hogy másnap mondjon le a Fidesz-tagságáról.

Orbán Viktor elutazott a nagyon fontos türk-tanács ülésére, hogy találkozhasson Erdogan barátjával, és – ahogy szokta – famulusaira bízta az ügy levezénylését. Így aztán Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Kósa Lajos közölte a verdiktet az újra megválasztott győri polgármesterrel, aki – feltehetően – ezúttal is magánrepülővel utazott, csak most nem az Adriára, és nem csinos kurtizánok várták, hanem alelnök. A verdikt, amit nyilván akkor találtak ki, amikor még Orbán is Budapesten volt, ezek szerint valamikor szombaton vagy vasárnap született meg, hiszen a miniszterelnök pénteken még Párizsban volt.

Távolléte súlyos zavarokat okozott a Fideszben, Borkai már akkor le akart volna mondani valamiről, a Magyar Nemzet már ki is rúgta, ám Borkai előbb lefújta a sajtótájékoztatóját, majd nem adta ki azt a közleményt, amit helyette ígért. A Magyar Nemzet meg sietve visszavonta a volt olimpiai bajnokot megbuktató írását, de annyira nem tudott gyors lenni, hogy az írás ne terjedjen el a nyilvánosságban.

Mindenesetre feltételezhetjük, hogy Orbán Párizsból intézkedett: leállított és letiltott mindent. És közben úgy határozott, hogy számára a győri kapcsolat, a polgármesteri cím sokkal fontosabb, minthogy bizonytalan helyzetet teremtsen. Hogy mit jelent a bizonytalan helyzet, arról azért lehetnek sejtéseink; a kurvázás még nem ártott meg senkinek, de ha fény derül a gazdasági kapcsolatokra, napvilágra kerülnek a háttéralkuk, a nem egészen tiszta üzletek, akkor abba a kormány is belebukhat.

Borkai Zsolt ugyanis nem a kormány megbízásából bérelt prostituáltakat, fogyasztott  némi kokaint, de egészen az ország urainak megbízásából (is)üzletelt. Ezért jött ki aztán így a matek: megvárni a választásokat, és ha Borkai elbukik, akkor nincs már vele dolog, ha viszont nyer, akkor legyen úgy fideszes, hogy már nem az. És ezt jelentse be akkor, amikor a Fidesz elnöke nincs itthon; Orbánnak lehetőleg ne kelljen semmilyen módon a szájára venni sem Győrt, sem Borkait. Ő ugye annyit nyilatkozott, kissé kényszerhelyzetben, még a szavazás eredményének ismerete nélkül, hogy vasárnap a győriek döntenek, hétfőn pedig ő.

Hát döntött, bár ezt nem közölte a társadalommal, csak az alelnökeivel. Majd elutazott, hogy ne is legyen az események közelében. A megoldás, mondhatjuk, igazán orbáni, mindenféle szempontból. Ő repülővel el – nem tudjuk hogyan, milyen géppel ment a miniszterelnök Azerbajdzsánba; ezt csak azért említjük, mert Borkainak volt kitől tanulnia -, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a győri polgármester retur utazott magánrepülővel a fővárosba és vissza, vagy más járművet vett igénybe. Ennek persze az ügy szempontjából semmi jelentősége, sokkal inkább annak, amilyen puttonnyal kellett visszatérnie lakhelyére a megtévedt tornásznak. Azt a feladatot kapta, hogy lépjen ki a Fideszből önként, és ezt jelentse be a sajtónak.

Borkai Zsolt pedig kedden délelőtt bejelentette. Odacsődítette az újságírókat, hogy két perc után haza is küldje őket. Erre mondom, hogy igazi orbáni megoldás: ezt itt, az ő uralma alatt lehet megcsinálni a sajtóval. Ezzel a sajtóval, amely nem fordított hátat az eseménynek, amikor biztonsági őrök sorfalával találta magát szemben, és elfogadta azt a játékot, hogy a főhős két perc után hátat fordítson nekik, anélkül, hogy akár egy kérdést is megengedett volna nekik.  Egy ilyen bejelentéshez, ahogy Borkai fogalmazott a botlás beismeréséhez, miért nem volt elegendő egy közleményt kiadni? Mire ez a színjáték? Miért a sajtó ismételt megalázása? Amúgy pedig, ha Borkai csak egy botlásnak tartja, amit tett, miért hagyta ott a Fideszt, amely persze Győrben ugyanúgy mögötte áll, mint előtte. Ha ez egy botlás, hol a fideszes bajtársiasság?  Hol a megbocsátás a tévedésért?

Ocsmány játék ez, amit űznek velünk, ocsmány szemfényvesztés, amelyet Orbán levezényelt. Újra egy ország van hülyére véve; az erkölcs bajnokai, a keresztény szabadság szószólói mindent megcsúfoltak, amit tisztességnek lehetne nevezni. Borkai szépen és nyugodtan együtt fog dolgozni a Fidesz győri embereivel, akiknek semmilyen kifogásuk nem lesz ellene. Na, rendben van: nem fog iskolai megnyitókra menni, nem mutatkozik majd az egyház helyi képviselőjével, és alaposan körül fog nézni, ha legközelebb Horvátországba indul.