Botka László: a legdurvább, legaljasabb támadásoktól sem riad vissza a Fidesz

Kardos Ernő 2019. augusztus 21. 16:07 2019. aug. 21. 16:07

Botka László bejelentette, hogy ismét indul a szegedi polgármesteri címért.  A város vezetője azt nem tagadja, hogy korábban volt ugyan konfliktusa Gyurcsány Ferenccel, de rövidesen kezdődő választási kampányban szövetségesek lesznek, mert közös érdekük a Fidesz legyőzése. Botka készül arra is, hogy a kormánypárt újra a legaljasabb manipulációt veti be ellene, ahogy a korábbi kampányok alkalmával is ezt tette. A hivatalban levő szegedi polgármester eddig 23 sajtópert nyert a Fidesz média ellen.

A teljes ellenzék felsorakozott ön mögött, még Gyurcsány Ferenc pártja is támogatja, pedig nyílt titok, hogy korábban konfliktusa volt az egykori miniszterelnökkel. Elásták a csatabárdot?

Már tíz éve működik a lokálpatrióta szövetség, amely a sokszínű szegedi társadalmat képviseli. Ebben a szervezetben soha nem a politikai elkötelezettség, vagy a világnézet számított. Csupán az a fontos, hogy munkájával, tehetségével ki hogyan tud hozzájárulni Szeged fejlődéséhez. Itt tehát nem számít az ideológia, de az országos nagypolitika sem. A lokálpatrióták kértek fel ismét a polgármesteri teendők ellátására, az ellenzéki pártoknak pedig azt javasolták, hogy támogassák a jelölésemet.

Ez megtörtént, valóban valamennyi ellenzéki párt támogatását megszereztem, így mellettem áll az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik, s természetesen az Összefogás Szegedért Egyesület is. A pártok azt is elfogadták, hogy a leendő képviselőtestületbe ne pártpolitikusokat jelöljenek, mind a húsz körzetben kiváló jelöltet állítottak, velem együtt valamennyien a városért akarnak dolgozni.

Azt azért lehetett hallani, hogy a DK eleinte ódzkodott, talán nehezen felejtették el, hogy amikor ön az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett, akkor bizony volt konfliktusa Gyurcsány Ferenccel.

Az utóbbi napokban ez már szóba sem került. A nyár elején a DK még valóban nem jelent meg a jelölésem napján. De 24 órán belül kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben egyértelműen kijelentették, hogy engem támogatnak, s ők is beállnak a szövetségünkbe. Az egyeztetés mindössze arról szólt, hogy a képviselő-jelöltjeinkkel kidolgoztuk a választási programunkat.

Korábban az LMP is akadályozta az összefogást, most mivel sikerült meggyőznie őket?

Csak ismételni tudom, hogy nem pártpolitikai, hanem lokálpatrióta szövetség született. Valamennyien a város jelenlegi vezetését támogatják.

Egyébként a feltörekvő polgármester-jelöltek rendre az ön – tehát Botka László – példáját szokták emlegetni.  Vagyis azt, hogy a Fidesz teljhatalomra törekvő kormányzati politikája mellett, ellenzéki vezetőként is lehet eredményesen várost vezetni, fejleszteni. Ennek a sikernek az a titka, hogy száműzte a pártpolitikát?

Az biztos, hogy egyetlen döntésem meghozatalakor sem pártpolitikai szempontokat mérlegeltem. Minden esetben az érdekel, hogy a város szolgálata megfelelő legyen. Ez érvényesül a városi kitüntetések, jutalmak odaítélésénél, de csak ez a szempont, akkor is, ha bizonyos feladatokra vállalkozókat keresünk. Nyíltan Fidesz támogató cégvezetők is kaptak munkát, mert szakterületük legjobbjainak számítottak. Ez a szemlélet érvényesül Szegeden, itt ez a siker alapja. Ezt kívánjuk folytatni. Az összefogás szereplői között vannak baloldaliak, zöldek, liberálisok, tehát sokfélék, ahogy a szegediek is azok. Ezért vagyunk ismét esélyesek a győzelemre!

A kormányzat persze folyamatosan gyengíti az önkormányzatok hatáskörét. Ezt tényleg nem érzi?

Ne felejtse el, a fejlesztések zömmel az Európai Unió támogatásával készülnek! Ezt mi felismertük, s a magyarországi városok közül a legtöbb támogatást Szeged nyerte el. Ehhez elsősorban hosszú távú, végiggondolt fejlesztési stratégiára van szükség, de érteni kell a pályázatok nyelvén is. Összefogásra kell törekedni a város életét meghatározó szereplőkkel. Azt hiszem ez a titok!

Még a kormányzattal is együttműködnek, jól emlékezhetünk, hogy az európai színvonalú lézerközpont építése közben Orbán Viktor felkereste önt, s találkoztak az önkormányzat kapuja előtt. Ehhez azért a szándék kevés lehetett…

Rosszul emlékszik, ez a találkozó nem a lézerközpont építésekor, hanem a Modern városok programjának megbeszélésekor volt. A miniszterelnök felkereste az összes programban szereplő várost, hozzánk az utolsók között érkezett. Ebben a ciklusban ez az egy megbeszélésem volt Orbán Viktorral.

Azt azért hozzá kell tennem: nagyon nem értek egyet azzal, amit a Fidesz művel az országban; amit tesz az oktatással, egészségüggyel, amilyen jövőt szán nekünk, magyaroknak. Kritizálom Orbán igazságtalan adó- és családpolitikáját. Ugyanakkor a fejlesztéspolitikában együtt tudtunk működni a kormányzati szervekkel. Ennek alapja a közös érdek. Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, amely az uniós támogatásokat a leggyorsabban tudja „felszívni”.

Felsorolta, hogy a kormányzat egészség- és oktatáspolitikája mennyire ártalmas az országnak. Ezt egy városért felelős vezetőként tudja ellensúlyozni?

Törekszünk rá, például a Fidesz szinte teljesen kivonult a szociális segélyezésből, mi viszont minden évben bővítettük a szociális ellátórendszerünket. Egyetlen fillér támogatást nem kapunk, saját erőből létrehoztunk egy 600 milliós szociális alapot. Ebből minden rászoruló – több ezren vannak – megkapja a lakhatási támogatást, a gyógyszertámogatást és a szociális segélyt. Minden általános iskolás tanévkezdetét tízezer forinttal támogatjuk, és minden nyugdíjas ugyanennyi támogatást kap a várostól! Miközben a kormányzat magára hagyja a rászorulókat!

Mi viszont segítjük őket, mert a város gazdasága kiválóan teljesít, minden gazdasági mutatónk jobb, mint az országos átlag, ennek megfelelően magas a cégektől származó adóbevételünk. A város polgárai viszont semmilyen helyi adót nem fizetnek!

Az iskolák államosítása számunkra fájdalmas lépés volt, már korábban elmondtam, hogy emiatt az oktatás színvonala nem javul majd, hanem romlik. Sajnos az országos felmérések is ezt támasztják alá, de mi Szegeden sajátunknak tartjuk az iskolákat, hat általános iskolát fel is újítottunk. Részben uniós támogatásból, részben a város saját erejéből. A rossz kormányzati intézkedéseket sajnos csak részben tudjuk tompítani.

Már több ciklus óta vezeti a várost, de gondolom állandóan újítania kell a programját. A következő években mire fókuszál majd?

Konkrétan fel tudom sorolni, hogy a következő két évben milyen beruházások lesznek a városban. Ezeket már előkészítettük, s az uniós támogatásokat is megnyertük hozzá. De már készülünk arra is, hogy a 2021-től kezdődő új hétéves ciklusban milyen fejlesztéseket akarunk megvalósítani. Mindezt részletesen el is mondjuk majd a kampányban. Azt szeretnénk ugyanis, ha ismét Szeged lenne a legsikeresebb magyar város!

Közben persze kap hideget-meleget a Fidesztől, pl. bírósági ügy lett a helyi parkolási kedvezmények miatt, de ha jól tudom az ön lejáratására komoly karaktergyilkossággal foglalkozó erőket is vezényeltek Szegedre. Igaz ez?

Olyan kampányra készülünk, amely korábban is jellemző volt. Én és a csapatom elsősorban Szeged jövőjéről beszélünk, miközben ellenfeleim engem próbálnak lejáratni. Az egy évvel ezelőtti parlamenti kampányban a Fidesz emberei hamisítottak email-üzenetet, manipuláltak fényképet, a legdurvább, legaljasabb támadásokat intézték ellenem.  Eddig 23 sajtópert nyertem a Fideszes orgánumok ellen.

S persze az is nyílt titok a városban, hogy Budapestről és más városokból egy Fideszes különítményt rendeltek ki ellenem. Feladatuk a karaktergyilkosság, és a lejárató kampányok megszervezése, így akarják rombolni Szegeden a közhangulatot. Én azonban optimista vagyok, mert az előző győztes választásokon azt tapasztaltam, hogy a szegediek nem vevők az olcsó propagandára és a hazugságokra. Nálunk a teljesítményt értékelik, ezért teljesen nyugodtan készülök a kampányra.