Botrány az igazságügyben – Justicia fintorog

Dr. Dávid Ferenc       2021. december 11. 15:25 2021. dec. 11. 15:25

„Ma még nem lehet felelősséggel eldönteni, sikerül-e Karácsony Gergelynek és kompániájának a nagy terve Budapest totális lerohasztására. Ráutaló magatartásuk nyilvánvalóvá teszi, hogy ez a céljuk. Lehetne kozmetikázni a valóságot, hogy a főpolgármester csak bénázik, de semmi értelme, szándékos korrupció zajlik ugyanis a fővárosi vezetésben.” (Magyar Nemzet – Megyeri Dávid – Nagy városrombolási terv)

Sokat látott öreg csókaként nem vagyok meglepődve, hogy Karácsony Gergely folyamatosan célkeresztbe kerül. Nincs olyan jelző, nincs olyan sértő megjegyzés, amelyet Budapest főpolgármestere az elmúlt két évben ne kapott volna meg. Felemlíteni és megjegyezni sem érdemes a megalapozatlan hamis vádak sorát. Külön – erre a célra kiképzett – Fidesz-kommandó próbálja nap, mint nap bemocskolni Karácsony becsületét – sikertelenül. Most a Magyar Nemzet (MN) egyik narancsegyenruhás lövésze indult rohamra, és támadt indulatosan a főváros első emberére.

De ütemtelenül és rossz irányba mozdult Megyeri bértollnok. Akkor kezdett el a fővárosi vezetés körüli korrupcióról értekezni, amikor az Igazságügyi Minisztériumban „áll a bál”, amikor már nem csak arról van szó, hogy az államtitkárnak (Völner Pálnak) mennie kell, hanem felmerülhet a „pótkülügyminiszter” – az állandóan Brüsszelben grasszáló – Varga Judit menesztése is. Az IM felügyelete alá tartozó Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupciós botránya sok felvonásos drámájának egyik lehetséges főszereplője magas hivatalt betöltő személy, aki mellesleg parlamenti képviselő. Folytatólagos vesztegetés gyanújába keveredett a lemondott államtitkár, így óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy közvetlen főnöke Varga „Justicia” (bocsánat: Judit) tudott-e az üzelmekről, vagy sem. Ha igen, akkor a bűncselekmény részese, ha nem, akkor tájékozatlansága közbotrány. Justicia az igazság, az igazságszolgáltatás és az erkölcsi erő istennője a római mitológiában. Különös bája a mostani ügynek, hogy a skandalum Justicia palotájában, az Igazságügyi Minisztériumban robbant ki. Ha ez ott megtörténhetett, mi lehet máshol? 

Valószínű, hogy Megyeri honvéd arra kapott pártmegbízatást, hogy terelje el a dolgozó nép figyelmét az IM-Völner ügyről, de ez – remélem – nem sikerülhet neki.  Az elmúlt harminc évben hivatalban lévő államtitkárt csak egy alkalommal buktattak le (Szabadi Béla), és láss csodát, akkor is a Fidesz volt hatalmon. Az ártatlanság vélelme természetesen a most gyanúba került főhivatalnokot is megilleti, de a Pegasus-ügy (indokolatlan lehallgatások sorozata) tükrében talán nem alaptalanul gondolhatjuk, hogy a Nádor utca 22-ben (itt van az IM) valami nagyon bűzlik.

Ezt a témát, ezt az ügyet, ezt a szégyenteljes esetet az ellenzék nem engedheti el, hiszen pregnáns módon jellemzi a Fidesz által uralt rendszert. Befolyással üzérkednek, majd tartják a markukat – és vélhetően – most már a legmagasabb politikai körökben is. A keresztény-konzervatív kormány templomba járó tisztviselői úgy gondolják, hogy rájuk nem vonatkozik a „Ne lopj!”  tízparancsolati intelem. A most kirobbant botrány politikai szempontból egyenértékű a Borkai. és a Szájer-sztorival.  A győri szexakrobata lebukása – ha áttételesen is, de – hozzájárult a 2019-es önkormányzati választáson elért sikerhez. Régi mondás, régi törvény a sportban (de a közéletben is érvényes), hogy az ellenfél hibáit könyörtelenül ki kell használni. Jó lenne ezt észben tartani!