Botrány! Fideszesek alázták az MTA elnökét a Kulturális Bizottság ülésén

HírKlikk 2019. június 5. 14:06 2019. jún. 5. 14:06

A Kulturális Bizottság mai ülésén a Magyar Tudományos Akadémia korábbi éves beszámolóját kellett volna értékelni. Azonban hiába volt jelen az Akadémia elnöke, Lovász László, a fideszes többség elhalasztotta a vitát.

A bizottság ülésének elején Lovász László és Cseresnyés Péter, az innovációs tárca államtitkára keveredett vitába. A kormány képviselője minden adatot, amelyet korábban az akadémiai elnök elmondott, megmásított, ezzel igyekezve bizonyítani, hogy az MTA rosszul működik. Lovász azzal védekezett, hogy a kormányhivatalok adatait használták fel, és ezt fel is tüntették a beszámolóban.

Ezután Pósán László, a bizottság fideszes elnöke javaslatot tett arra, hogy napolják el a vitát. Az ellenzéki képviselők tiltakoztak. A DK-s Gréczy Zsolt szerint ez annál is kínosabb, mert Palkovics miniszter már benyújtotta az MTA lefejezéséről szóló törvényt, és ismert a költségvetés is, amely már nem is számol az akadémiai kutatóhálózatoknak szánt összegekkel.

A független Szabó Szabolcs, a jobbikos Ander Balázs, és a szocialista Hiller István is tiltakozott, mondván, itt az MTA-elnöke, itt az államtitkár, itt a határozatképes bizottság, semmi ok a vita halasztására. A fideszes L. Simon László azzal érvelt - az ellenzéki képviselők hangos kacagása közepette -, hogy a vita elhalasztása nem jelenti azt, hogy a vitát meg akarná úszni a Fidesz. Hiller önálló indítvánnyal is próbálkozott, azt is leszavazták. 

"Szégyen!" - kiabálta be Gréczy, Szabó Szabolcs, és a más napirend kapcsán a teremben levő LMP-s Ungár Péter. Lovász László csendben távozott...

Forrás: Hírklikk