Botrányos jogszabály-módosítás: nem lesz nyoma annak, mivel oltottak be minket

NVZS 2021. február 28. 13:08 2021. feb. 28. 13:08

Csak találgatni lehet, hogy mi lehet a kormány célja a legújabb sumákolásával: azzal, hogy egy alig két hetes jogszabályt máris módosítva, előírta, hogy a leendő koronavírus oltási igazolványba nem kell – megismételjük csupa nagybetűvel – NEM KELL – szerepelnie annak, hogy milyen típusú vakcinával lettünk beoltva.

A lépés botrányos és tisztességtelen, hiszen miközben a kínai és az orosz vakcinára akarja ezzel is rákényszeríteni a magyarokat, egyben megpróbálja kijátszani a leendő uniós utazási szabályokat, amelyek jó eséllyel csak az EU által jóváhagyott oltóanyagok esetében teszik majd lehetővé a szabad, megszorítás nélküli utazást – ahogy a lengyelek már elő is írták

A legfrissebb Magyar Közlönyben – temérdek figyelmet kiváltó jogszabály között szinte elrejtve – jelent meg a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) kormányrendelet módosítása. A módosítással alig pár szót változtattak meg, de annál komolyabb tartalommal. A lényeg, hogy a jövőben nem fogják sem a felhőbe (azaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, az EESZT-be) továbbítani, hogy egy adott embert milyen oltóanyaggal oltottak be (mi a neki beadott védőoltás típusa), s ez az információ nem fog szerepelni az „oltási igazolványban” sem. (Az eredeti jogszabály-szöveg itt, a módosítás pedig itt olvasható.)

Hogy mi a kormány motivációja, illetve a szándéka? Van néhány tippünk.
Az egyik, hogy a kínai oltással szemben tömegével komoly fenntartással viszonyuló magyarokat egy olyan pályára kényszerítsék, amelynek a végén ott van a Sinopharm. Hiszen sokan deklaráltan azért (is) utasítják el a kínai vakcinát, mert azt nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és tartani lehet attól, hogy emiatt később hátrányos megkülönböztetés vonatkozna rájuk az utazások során. Ahogy a lengyelek már döntöttek is arról, hogy aki nem az EMA által regisztrált vakcinát kapta meg, az csak 14 napos karantén árán utazhat be az országba.

A Sinopharmot (és részben a Szputnyik V-t is) elutasítók egy tovább csoportjának a „letörése” a jogszabály módosításához vezető másik lehetséges kormányzati szándék. A kínai vakcinát ugyanis tömegével utasítják vissza a magyarok azért is, mert az nem szolgál elegendő bizonyítékkal a hatékonyságát, valamint biztonságosságát illetően. Ha viszont nem hajlandók mással oltani – és az utóbbi napokban azt tapasztaljuk, hogy a második oltások kivételével mindenütt és mindenkit Sinopharmmal oltanak –, akkor, ha valaki szeretne egy normálisabb, szabadabb életet nyárra, szeretne nyaralni, vendéglőbe, színházba, moziba, sporteseményekre, koncertekre, stb. járni, az kénytelen lesz beadatni magának akár a kínai vakcinát is.

Amiből ezek után természetesen le fogják hívni a fennmaradó négy millió adagot is, minden bizonnyal a NER-urak, valamint a NER-közeli „elvtársak” zsebét tovább gazdagítva ezzel.

A pakliban azonban benne van az is, hogy ezúttal már tényleg bepöccen Orbánra az amúgy is már vele torkig lévő EU, s nem őt, meg a kormányát és a haverjait, hanem minket, magyarokat büntetnek majd meg, elérhetetlenné téve számunkra a szabad, karanténmentes utazást – bármivel is oltottak be minket.