Brexit: válságülést tartott a brit kormány

HírKlikk 2019. március 26. 13:08 2019. márc. 26. 13:08

Theresa May a lemondására irányuló követelések és puccsról szóló híresztelések után hétfőn válságüléseken tárgyalt a brexit-viszályból kivezető lehetőségekről. A kormány ülése és a parlament tanácskozása előtt legfontosabb minisztereivel folytatott megbeszélést a terveiről.

A Der Standard beszámolója szerint a kormányülésen több miniszter lemondásra akarta felszólítani Mayt, és utódként David Lidington miniszterelnök-helyettes, valamint Michael Gove környezetvédelmi miniszter került szóba, de mindkettő cáfolta, hogy May helyére akarna kerülni. Andrew Bridgen konzervatív képviselő hétfőn a Sky News adónak kijelentette: „Maynek már nincs támogatása a konzervatívok táborában. Egyértelműen nem bírja a kabinet támogatását, és bizonyosan a párttagjainkét sem”.

A kormányfő vasárnap meghívta vidéki birtokára, Chequersbe a pátján belüli legelszántabb brexit-híveket, köztük Boris Johnson volt külügyminisztert, a befolyásos Jacob Rees-Mogg képviselőt, valamint Lidington és Gove minisztereket.  Egy sajtóértesülés szerint meg akarták dönteni Mayt, de ezt cáfolták. Más jelentések szerint néhány résztvevő megpróbálta Mayt rábírni a lemondásra azzal, hogy cserébe támogatják a megállapodását, az ITV televízió szerint viszont May ajánlotta fel lemondását arra az esetre, ha támogatják megállapodását - írta a lap. Hozzátette: ezzel szemben kételyek vannak, hogy ezt valóban megtenné-e a miniszterelnök, aki részleteket nem mondott. Részletezte a cikk az utóbbi idők brexit-eseményeit, majd megállapította: a brit parlamentnek a dolgok állására való tekintettel mindenekelőtt érvénytelenítenie kell a március 29-i kilépésre vonatkozó dokumentumokat, miközben semmi kilátás arra, hogy elfogadja May megállapodását. 

A hétfő esti parlamenti események előtt megjelent cikk arra is rámutatott: a brexit pártolói határozottan meg akarták akadályozni, hogy a képviselők magukhoz ragadják a brexit feletti ellenőrzést. Akad, aki abból indul ki, hogy az alsóház többsége a megállapodás nélküli brexit ellen van, még akkor is, ha az azt jelenti, hogy az ország nem lép ki az EU-ból. Mindezek fényében az EU Bizottsága hétfőn lezárta a felkészülést a káosz-brexitre, és felhívta polgárai figyelmét, hogy tájékozódjanak Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépésének várható következményeiről, és készüljenek fel rá, mert ez „természetesen jelentős zavarokat okozhat a polgárok és a vállalatok számára”.    

Forrás: Hírklikk