Brüsszel figyelmeztette Orbánt

HírKlikk 2021. január 23. 08:50 2021. jan. 23. 08:50

Magyarország kitáncol az unió közös vakcina-politikájából, amikor rendkívüli engedélyt ad az orosz oltóanyag forgalmazásához. Teszi ezt éppen akkor, amikor az EU bírálja a Kremlt az ellenzéki Navalnij bebörtönzéséért – írja a The Financial Times előfizetők számára olvasható írásában. Az oroszok is óvatosan viszonyulnak a Szputnyik V-hez.

A magyar lépés nyomást gyakorol Brüsszel közös stratégiájára. A Bizottság előzőleg figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy aláássa a bizalmat az oltási program iránt, ha megkerüli a közösség illetékes hatóságait és hozzálát a Szputnyik V bevezetéséhez. Az uniós szóvivő emlékeztetett rá, hogy rendkívüli esetekben van lehetőség ilyen soron kívüli jóváhagyásra, ám ilyenkor minden felelősség az érintett országot terheli – például az esetleges mellékhatásokért. 

Moszkva a héten azt közölte, hogy országszerte kétmillió injekciót osztott szét, ám helyi orvosok szerint a beoltottak száma ennél jóval alacsonyabb. Az oroszok közül igen sokan óvatosan viszonyulnak a szerhez, de Magyarország most csatlakozik Venezuelához, Türkmenisztánhoz, Belaruszhoz és még néhány orosz exportpiachoz, amelyek befogadták a Szputnyikot. Legújabban az Egyesült Arab Emirátusok is rendelt az oltóanyagból.