Brüsszel megint elzárhatja a pénzcsapot

HírKlikk 2024. április 4. 10:40 2024. ápr. 4. 10:40

Több milliárd euró foroghat kockán a jogállami szabályok újabb megsértése miatt.

Az Európai Bizottság levélben jelezte a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztériumnak, hogy az egyik magyar törvény több ponton is sértheti a közbeszerzésekre vonatkozó, összeférhetetlenségi, valamint az EU-források felhasználásáról szóló uniós szabályozásokat – írja a Portfolio.

Közölték azt is, hogy emiatt újabb uniós forrásokat függeszthetnek fel: ennek értéke elérheti a több milliárd eurót is. Egyes operatív programok részleges, de akár teljes befagyasztásáról dönthet az Európai Bizottság. 

A portál ezt uniós tisztviselőktől tudta meg és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumnak címzett levelet is megkapta. A levélben az uniós tisztviselők azt kifogásolják, hogy a kormány az új jogszabállyal számos jogon mentességet ad egyes projekteknek, ráadásul ezt átláthatatlan módon teszi. Sok esetben Brüsszel indokolatlannak tartja, hogy az ingatlan tulajdonosi jogköröket is átírta a minisztérium.

Az Európai Bizottság aggályainak középpontjában a törvény kiterjesztett alkalmazási köre áll, különösen az egyes kedvezményezettekre és projektekre vonatkozó mentességekről szóló rendelkezések. Erről a törvény szövegében ugyanis az szerepel, hogy a kormány egyedi határozatában mentesítheti az adott állami építési beruházást a jogszabály alkalmazása alól az építési beruházás gyors lefolytatása érdekében.

Az összeférhetetlenség esetében pedig az Európai Bizottság azt látja problémának, hogy bizonytalanná vált az összeférhetetlenségi szabályok érvényesülése. 

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom