Brüsszel válaszolt Orbán Viktornak: levelekkel nem lehet leállítani egy eljárást

HírKlikk 2021. november 24. 13:25 2021. nov. 24. 13:25

Az Európai Bizottság elutasította Orbán Viktor kérését a Magyarország ellen folyó bizonyos kötelezettségszegési eljárások lezárásáról. A bizottság alelnöke szerint ezeket az ügyeket nem lehet levelekkel megszüntetni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn írt levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek. Ebben azt kérte, a testület függessze fel a Magyarország ellen indult azon kötelezettségszegési eljárásokat, amelyek „aláássák a tagállamok területi és nemzeti integritását, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit." A kormányfő szerint erre azért lenne szükség, mert a lengyel határon lévő migrációs helyzetben új jogi környezet kell. A kérést támogatta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

Levelekkel nem lehet leállítani egy ilyen eljárást

Az Európai Bizottság viszont udvariasan, de gyorsan elutasította a kérést. A bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász a Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy ezeknek az eljárásoknak szigorú szabályai vannak, és nem lehet politikai alapon megszüntetni őket – írja az Euronews.

„Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha az annak alapját jelentő ügy megoldódik" – mondta Margaritisz Szkínász. Majd hozzátette, „Politikai okokból, vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást."

A magyar kormány szerint politikai fegyverről van szó

A magyar kormány régóta hangoztatott érve az, hogy az Európai Bizottság politikai fegyverként használja a kötelezettségszegési eljárásokat Budapest ellen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már 2015-ben erről beszélt az Euronewsnak, amikor a jogi határzárnak nevezett jogszabály miatt indult eljárás.

„Eléggé biztosak vagyunk abban, hogy a törvény megfelel az európai értékeknek és a jogszabályoknak is. Ezért nem látok okot arra, hogy változtassunk rajta. Szerintünk ez egyfajta bosszú Brüsszeltől, miután az Európai Törvényszékhez fordultunk a kötelező kvóták miatt. Most pedig hirtelen kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenünk. Megértjük ezt, de úgy gondoljuk, nincs jogi alapja a kötelezettségszegési eljárásnak" – fogalmazott Szijjártó Péter 2015-ben.

Az elmúlt években Brüsszel sorozatban indította Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárásokat olyan ügyekben, amelyekről azt gyanítják, hogy a magyar jogszabályok nem felelnek meg az uniós jognak. Az ilyen eljárások többször végződtek perrel az Európai Unió Bíróságán. Így mondta ki a luxembourgi testület például azt, hogy sérti az uniós jogot a röszkei határon működő tranzitzóna, amelyet végül bezártak. A „Stop Soros” törvénycsomagról is az unió bírósága mondta ki, hogy nem felel meg a közösségi jognak. A legutóbbi kötelezettségszegési eljárás a homofób részekkel tűzdelt gyermekvédelmi törvény ügyében indult idén nyáron Magyarország ellen.

Forrás: Euronews