Bukott Orbánról és a pániktól elvakított Putyinról ír egy amerikai elemző

HírKlikk 2022. október 9. 07:00 2022. okt. 9. 07:00

Orbán Viktor ma egy bukott politikus, aki egy totális csődbe juttatott ország felett uralkodik zsarnokként – írja legfrissebb elemzésében Radványi Miklós. A putyini Oroszország által jelentett veszéllyel foglalkozó írásában – sajnálatos módon – a magyar kormányfő is kapott egy bekezdést az Amerikában élő, magyar származású konzervatív közírótól. Azt írja, hogy „Ukrajna orosz inváziójával amúgy repedező karrierje méregnek számító ajándékhoz jutott... ő egy élő ellentmondás, aki veszélyezteti a NATO és az Európai Unió létét”.

Az orosz és a szovjet vezetők és törekvéseik rövid felvázolása után – a Newslooks amerikai portálon megjelent – legfrissebb elemzésében Radványi Miklós elér a máig és Vlagyimir Putyinig, majd némi orbáni kitérő után arra a következtetésre jut, hogy „jelenleg feloldhatatlan az ellentmondás a liberális nyugat és az autokratikus Oroszország között... a bökkenő az, hogy a megbékélést csak egy oroszországi rendszerváltással lehet elérni, amelynek eredményeként egy felvilágosult köztársaság jön létre.”

Az írás szerencsejátékosnak, bunkónak és a környezete valóságához alkalmazkodni képtelen embernek írja le Putyint, akinek önként meghatározott feladata, hogy kétszínű diplomáciával vagy akár puszta erőszakkal rákényszerítse másokra az akaratát. Ukrajna legutóbbi, 2022. február 24-i, törvénytelen inváziója eredményeként már romba döntötte Kelet-Ukrajnát, ám egyben tönkreteszi a saját elnökségét, s országát is. Legutóbb félelemmel terhelt pániktól elvakítva, rendkívüli erőszakot fogadott el.

Mindezek miatt – állítja Radványi –, ha a NATO és az Európai Unió szövetséges államai el akarják kerülni, hogy Putyin Oroszországa ellenük fellépve, pusztítást végezzen náluk, akkor egységesen ki kell jelenteniük, hogy soha nem kötnek békét a Kreml feltételei szerint. Egyben ki kell állniuk az Orosz Föderáció 1991. december 25-i megalakulásakor megrajzolt határok mellett, ennek megfelelően az erőszakkal elfoglalt vagy színlelt népszavazásokkal annektált területeket vissza kell adni azoknak az államoknak, amelyekhez akkor sorolódtak. „Csak így szabadulhat meg az európai kontinens egy olyan állam fenyegetésétől, amely a 16. század eleje óta jelent katonai fenyegetést Eurázsia számára” – szögezi le Radványi.

A szerző azonban felhívja a figyelmet egy számunkra, magyarok számára fájdalmas tényre, mégpedig arra, hogy a NATO és az Európai Unió egységét egyetlen tagállam, Magyarország veszélyezteti. „Orbán Viktor egész életét a kétszínűség ellentmondásainak skizofréniája határozta meg” – mond kemény véleményt Radványi, emlékeztetve arra, hogy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben végzett hűséges szolgálata után, 1989-ben már a szovjet Vörös Hadsereg Magyarországról való kivonását követelte. Ezután ultraliberális nézetekkel rendelkező forradalmárrá lett, majd az 1990-es évek végére már az özönvíz előtti feudalista elemekkel átszőtt önkényuralmi nacionalizmust vallotta. Orbán ma már bukott politikus, aki egy totális csődbe vitt ország felett uralkodik zsarnokként, de amúgy repedező karrierje Ukrajna orosz inváziójával méregnek számító ajándékhoz jutott. Az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót hibáztatva Magyarország és Európa összes bajáért, azonnali fegyverszünetet és előfeltételek nélküli béketárgyalásokat követel Oroszországgal. „Orbán egy élő ellentmondás, aki egzisztenciális veszélyt jelent mind a két szövetségre” – húzza alá az elemzés.

Oroszországban tömeges exodust indított el a leginkább a kisebbségeket érintő részleges mozgósítás – mutat rá az elemzés. Putyin mozgósítása vitathatatlanul katasztrófa. Az embereknek a leghalványabb sejtelmük sincs a háború valódi okáról. Ám ennél is fontosabb, hogy az oroszok immár kezdik felismerni, hogy Putyin a kezdettől fogva hazudik a „különleges katonai műveletek” valódi természetéről.

Végső soron a NATO és az Európai Unió ma egy ugyanolyan birodalmi rezsim ellen harcol, amely a cári Oroszországot és a Szovjetuniót is jellemezte – állítja Radványi. Putyin Oroszországa illegitim állam, amelyre nem érvényes az általános elfogadott jog, az autokráciáját pedig kizárólag az erőszakos elnyomás tartja fenn – sorolja a cikk, amelynek végkövetkeztetése szerint a megoldást csakis egy rendszerváltás jelentheti Oroszországban.