BvOP: több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát

HírKlikk 2021. július 23. 20:15 2021. júl. 23. 20:15

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év alatt a büntetés-végrehajtási intézményekben.

2016 októberében indították az európai uniós forrásból megvalósuló, a fogvatartottak integrációját célzó projektet, valamint az ahhoz kapcsolódó, a Belügyminisztérium által támogatott fogvatartotti reintegrációs programot – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel pénteken.

A projektek célja az volt, hogy a fogvatartottak olyan piacképes szakmát tanuljanak, amelyhez lehetőség szerint már a börtönben megszerezhetik a szakmai gyakorlatot, így növelve a munkába állás esélyeit, szabadulásukat követően.

A képzés 2018 novemberében kezdődött, és az elmúlt három évben 111 tanfolyamon 1723 fogvatartott szerzett végzettséget. Az elsősorban az építőiparban, a könnyűiparban, az elektronika, a gépészet és a mezőgazdaság területén hasznos 25 féle szakma közül a legnépszerűbbnek a targoncás, a festő-mázoló-tapétázó, a kerti járdakövező, az asztalosipari szerelő és a textiltermék-összeállító képzés bizonyult.

Hozzátették: a projekt sikerét támasztja alá, hogy június 30-áig 650 szabadult helyezkedett el a munkaerőpiacon vagy regisztrált álláskeresőként.

A társadalmi izoláció mellett, a büntetés-végrehajtás fő feladata a fogvatartottak társadalomba való sikeres visszailleszkedésének elősegítése, a bűnismétlés csökkentése. Ebben kiemelt szerepe van a munkáltatásnak és az oktatásnak – írták.

Ezt a tevékenységet támogatja a projekt, amelynek köszönhetően, egy átlagos évben 4000-nél is több fogvatartott tanul a rácsok mögött – közölték.

Forrás: MTI/Hírklikk