Cigánypasztorációs kézikönyv jelent meg

HírKlikk 2019. november 17. 17:10 2019. nov. 17. 17:10

A romákkal foglalkozó szakemberek munkáját segítő cigánypasztorációs kézikönyvet jelentetett meg a Boldog Ceferino Intézet. A "Szolgáljatok az Úrnak örömmel" című kötet célja, hogy bemutassa a jó gyakorlatokat a roma felzárkóztatásban - mondta el Bángi-Magyar Anna, a kötet szerkesztője az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Bángi-Magyar Anna úgy fogalmazott: a kötetben megpróbáltak egy "ívet felrajzolni az evangelizációtól az oktatáson át a munkavállalás támogatásáig. Mindezt hívő háttérrel, ugyanakkor gyakorlati tapasztalatokkal".

Kitért arra is: a Boldog Ceferino Intézet feladata, hogy segítse a roma felzárkóztatással foglakozók együttműködését egyrészt az egyházon belül, például a cigánypasztorációt végző szerzetesrendek között, másrészt az önkormányzatokkal és a szociális szervezetekkel.

Andrásfalvy János szalézi szerzetes arról beszélt: a szaléziak legfontosabb feladata a rend alapítása óta a misszió. Ez azonban nemcsak a hittételek hirdetését jelenti, hiszen a szaléziak mindig odafordultak az elesett emberekhez és segítettek nekik felemelkedni.

Magyarországon a szaléziak 26 éve oktatnak cigány fiatalokat kazincbarcikai iskolájukban. Az iskolához kollégium is tartozik, ahol idén már Kárpátaljáról érkezett roma fiatalt is tudtak fogadni a Boldog Cefereino Intézet segítségével.

"Sok szép történetünk van", a most megjelent könyvben is szerepel néhány - mondta, hozzátéve, hogy "van, akivel sokat kell küzdeni", de "hatalmas öröm látni a fiatalok felemelkedését".

Forrás: MTI/Hírklikk